Supe ili čorbe nalaze se u ishrani svih naroda, u različitim kulturama, religijama širom planete. Neke od najpoznatijih su italijanska minestrona, ruski boršč, mađarska gulaš čorba... U Srbiji postoje četiri, pet supa ili čorbi koje su svima omiljene, a to su paradajz, bela čorba, jagnjeća, kao i supa sa knedlama ili pileća sa rezancima. Služe da stimulišu apetit, pozitivno utiču na organe za varenje, a zahvaljujući njima unosite hranljive materije. One su odlične u sezoni virusa i gripa jer pomažu da ojačate imunitet i oporavite organizam. 

Čuvena bela čorba se pravi sa mesom, ali isprobajte i ovaj recept samo sa povrćem. Ukusna je i lako se sprema, a može da pre glavnog jela na slavama, ali i da bude zaseban obrok. 

  • Sastojci:
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1/2 žute paprike
  • 1/2 zelene paprike
  • 1 crvena paprika
  • 3-4 krompira
  • 1,2 l vode
  • nana
  • peršun
  • 2 jajeta
  • 100 ml jogurta
  • 50 g rezanaca 

Priprema:
Isecite crni luk i propržite, pa dodajte rendanu šargarepu. Kada povrće omekša posolite. Zatim dodajte papriku isečenu na kockice i poklopite, pa dinstajte nekih 10 minuta. Zatim dodajte krompir koji ste oljuštili i iseckali na kockice, pa promešajte i sipajte vodu. Poklopite i kuvajte još 10 minuta. Zatim dodajte rezanca, promešajte i kuvajte poklopljeno još 12 minuta. Nakon toga dodajte još 2 čaše vode. Promešajte i dodajte seckanu nanu i peršun. Sklonite sa šporeta. Umutite jaja sa jogurtom, pa kada se čorba malo prohladi dodajte u nju i dobro promešajte. Posolite i pobiberite po želji. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE