Jedno od tradicionalnih ruskih jela koje se sprema širom sveta zasigurno je boršč. Jelo od povrća i mesa donekle liči na naše čorbe, ali je dosta hranljivije, te može čak biti i kompletan obrok. Mnogi tvrde da može da se sprema od bilo koje vrste mesa, ali onaj pravi izvorni recept je sa junetinom, te vam mi donosimo način po kom se boršč priprema u Rusiji.
Sastojci:
- 500 g junetine
- 500 g kiselog kupusa
- 2 cvekle
- 1 glavica crnog luka
- 4 krompira
- 2 šargarepe
- 200 ml soka od paradajza
- so, biber u zrnu, aleva paprika
Priprema:
Meso isečeno na kockice posolite i dinstajte u šerpi sa malo vode. Krompir i cveklu oljuštite i takođe isecite na kockice, kao i šargarepu. Kiseli kupus isecite na rezance, ukoliko nemate već pripremljen ribanac. Skuvano meso izvadite iz lonca, pa u tu vodu stavite iseckano povrće i kuvajte. Kad je povrće na pola kuvano, dodajte kiseli kupus isečen na rezanca, pa ostavite na šporetu još desetak minuta.
U posebnoj šerpi na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte alevu papriku i sok od paradajza. Ukoliko vam se sok učini previše kiseo zbog paradajza, dodajte malo šećera. Kad provri, sipajte u lonac u kom se nalazi kuvano povrće. Meso na kratko propržite u tiganju, ocedite ga od viška masnoće i prebacite u lonac sa povrćem. Dodajte zrna bibera, sve dobro promešajte, vratite lonac na šporet i kuvajte poklopljeno još pola sata na tihoj vatri. Po želji prilikom serviranja možete dodati malo pavlake i nacediti limun.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Prijavite se za „Lepa&Srećna“ konferenciju „Zdravlje žena Srbije“! Saznajte sve o prevenciji i lečenju raka dojke
Recept za jednostavnu pitu od heljde sa sirom i kajmakom
Zapečena pasta sa piletinom, raskošan ručak za štedljive domaćice