Sos od šampinjona jedan je od najjednostavnijih, jer ga mogu pripremiti i početnici u kuhinji. U sos se ne dodaje brašno, a obogatiće ukus raznim vrstama mesa ili drugih jela. Uostalom, za najlakšu varijantu, možete ga iskombinovati sa testeninim.
Sastojci:
- 50 ml ulja ili maslaca
- 400 g svežih šampinjona (veće pakovanje)
- so, biber, sušeni peršun
- 500 ml pavlake za kuvanje ( od koje ćete utrošiti 150 ml za gušći sos ili 300 – 400 za ređi)
Priprema:
Najpre pripremite dublji tiganj ili šerpicu da bi vam sve stalo. Zagrejte ulje ili maslac. Dodajte rendane ili tanko sečene šampinjone. Posolite ih da puste višak vode, a zatim dinstajte dok taj višak vode ne ispari.
Zatim sipajte neutralnu pavlaku, oko 150 ml i promešajte, pa dodajte začine. Tada procenite koliko još pavlake želite.nKoličinu pavlake prilagodite tome da li ćete sos koristiti za punjenje nečega ili za prelivanje mesa nakon serviranja.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem