Španski kroketi se tradicionalno prave od testa u koje ne ide krompir. Takođe, u njih se ne stavlja sir, već bešamel sos što ih čini još kremastijim i sočnijim kada ih zagrizete. Prave se lako, a od ove količine ćete dobiti dosta. U Španiji ih možete probati u svakom baru ili kafiću jer se služe kao predjelo ili tapas.
- Sastojci:
- 100 g putera
- 40 ml ulja
- 1 glavica luka
- 120 g šunke
- 100 g brašna
- 1 l mleka
- so, muskatni oraščić, biber
- 2 tvrdo kuvana jajeta
- prezle
- 3 jajeta
- ulje za prženje
Priprema:
U šerpu stavite puter i ulje i kada se istopi dodajte seckani crni luk. Pustite da se dinsta dok ne počne da rumeni i dodajte seckanu šunku. Posle 2 minuta dodajte brašno i mešajte žicom. Dodajte mleko i dobro promešajte da nema grudvica. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem i mešajte 5 minuta. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte izrendana tvrdo kuvana jaja, ponovo promešajte da se dobro sjedine.
Smesu sipajte u kalup, prekrijte prozirnom folijom da ne dobije koru i ostavite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižider dok se ne ohladi (bolje preko noći ili najmanje 8 sati). Nakon isteka vremena uzmite deo testa kašikom, uvaljajte ga u prezle i oblikujte ga u kroket, provucite kroz umućena jaja, pa opet kroz prezle. Na zagrejanom ulju pržite krokete dok ne porumene.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus