Španski kroketi se tradicionalno prave od testa u koje ne ide krompir. Takođe, u njih se ne stavlja sir, već bešamel sos što ih čini još kremastijim i sočnijim kada ih zagrizete. Prave se lako, a od ove količine ćete dobiti dosta. U Španiji ih možete probati u svakom baru ili kafiću jer se služe kao predjelo ili tapas.

  • Sastojci:
  • 100 g putera
  • 40 ml ulja
  • 1 glavica luka
  • 120 g šunke
  • 100 g brašna
  • 1 l mleka
  • so, muskatni oraščić, biber
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • prezle
  • 3 jajeta
  • ulje za prženje

Priprema:

U šerpu stavite puter i ulje i kada se istopi dodajte seckani crni luk. Pustite da se dinsta dok ne počne da rumeni i dodajte seckanu šunku. Posle 2 minuta dodajte brašno i mešajte žicom. Dodajte mleko i dobro promešajte da nema grudvica. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem i mešajte 5 minuta. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte izrendana tvrdo kuvana jaja, ponovo promešajte da se dobro sjedine.
Smesu sipajte u kalup, prekrijte prozirnom folijom da ne dobije koru i ostavite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižider dok se ne ohladi (bolje preko noći ili najmanje 8 sati). Nakon isteka vremena uzmite deo testa kašikom, uvaljajte ga u prezle i oblikujte ga u kroket, provucite kroz umućena jaja, pa opet kroz prezle. Na zagrejanom ulju pržite krokete dok ne porumene.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE