Mnoga ukusna jela kao što su lazanje, paste, povrće i razne vrste mesa, nezamislila su bez pravog bešamel sosa.  Mnogi misle da je pripema  "prosta kao pasulja", posebno kad imate recept koji se prenosi sa kolena na koleno, mnoge domaćice imaju problem da ovaj sos nakon pripreme dobije gorak ukus.

To se najčešće dešava jer previše dugo kuvaju mleko, pa onda u njega sipaju rastopljen puter pomešan sa brašnom.

Da bi bešamel bio poput najfinije kreme, važno je da u šerpsu sa brašnom postepeno sipate zagrejano mleko koje nije proključalo.

Temperatura na kojoj se kuva treba da bude umerena, jer u suprotnom, brašno će dobiti gorak ukus, a da biste dobili jel sos brašno treba da se meša konstantno.

A u nastavku pročitajte recept za najbolji bešamel sos.

Sastojci:

  • 600 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 70 g putera
  • so
  • biber 

Priprema:

U šerpu ili dublji tiganj stavite puter koji je omekšao, pa ga rastopite na umerenoj vatri, a zatim dodajte brašno i lagano mešajte, da se sve lepo sjedini. Mleko zagrevajte, ali vodite računada ne proključa. Skinite posudu sa šporeta pre nego što mleko proključa. U tankom mlazu, lagano, ulivajte mleko u posudu sa puterom i brašnom, sve vreme mešajući žicom za mućenje. Temperatura ringle bi trebalo da bude srednjoj jačini. Nemojte sipate svu količinu mleka odjednom. Tajna kremastog bešamela je u postepenom dolivanju mleka u maslac i brašno. Pred kraj kuvanja u sos sipajte so i po želji dodajte sveže mleveni biber ukoliko volite da malo bude ljući i muskatni oraščić za posebnu aromu.

Izvor: Stvar ukusa/Telegraf.rs