Kada mislimo o roštilju, prvo nam na pamet padne meso, ali vrhunski kuvari napominju da je povrće ono koje se najviše "transformiše" i može da da najbolje ukuse. Povrće ima visok sadržaj vode, tako da korišćenjem metode suve toplote kao što je pečenje na roštilju, pojačavate i koncentrišete ukuse povrća tako što ćete izvući vodu i karamelizovati spoljašnjost.

A u nastavku teksta saznajte kako da spremite najukusnije povrće i koje je najbolje da se griluje.

Najbolje povrće za roštilj

Svo povrće može biti neverovatno. Najviše se transformiše na roštilju, bilo zato što se dim tako dobro slaže sa prirodnim ukusima ili što se šećer lepo karamelizuje na roštilju, patlidžan, špargle, pečurke, šargarepa, brokoli i tanko isečeni krompir. Drveni ugalj pomaže povrću da se dimi i da još više dobije ukus.

Kako peći povrće na roštilju

Prvo operite i osušite povrće. Vlaga stvara paru, što znači da će bilo koja voda na spoljašnjosti vašeg povrća učiniti više kašastim nego hrskavim.

Zatim odlučite da li povrće pečete na roštilju celo, prepolovljeno ili isečeno – ceo patlidžan ili tikvica mogu postati hrskavi spolja i kremasti iznutra, dok isečeno povrće može biti hrskavije i dobiti više tog ukusa na roštilju. Veće povrće, poput karfiola, treba iseći na odreske ili cvetiće, osim ako ne planirate da ih pečete na roštilju duži vremenski period.

Uspeh sa povrćem na žaru počinje od toga kako ga isečete za roštilj. Želite da razmislite o izlaganju što veće površine da biste dobili prednosti ukusa dima i toplote.

Začinite solju, biberom i bilo kojim začinima po želji. Ostavite povrće da odstoji najmanje 10 minut, pa čak i sat vremena, da pusti svu vodu. Ponovo osušite, ako je potrebno. Povrće stavite u ulje ili marinadu, ako želite, ali znajte da će većina ukusa izgoreti. Preliv po mogućstvu dolazi nakon procesa kuvanja kada je u pitanju povrće na žaru.

Zagrejte roštilj na srednju ili srednje jaku vatru i premažite rešetke uljem. Stavite povrće na rešetke i ostavite da se peče. Proveravajte da li je gotovo svakih nekoliko minuta, okrećući kada rešetke roštilja ostave tamni trag. Kod povrća ne tražite određenu temperaturu kao kod mesa, pa pazite na povrće kako biste sprečili da postane previše kašasto. Pečenje na previsokim temperaturama može biti zamka, pa ciljajte na raspon od 500-600 stepeni, iako tvrđe povrće (poput šargarepe ili cvekle) može ići do 650 stepeni ili čak više. Većinu povrća treba peći manje od 15 minuta i prevrnuti na pola.

Čuvajte se povrća koje propada kroz rešetke! Ako kuvate sa malim pečurkama, čeri paradajzom ili drugim divnim, ali potencijalno zapaljivim proizvodima, razmislite o korišćenju ražnjića kako bi vaše povrće dobilo direktan ukus roštilja, a da ne padne u ugalj.

Izvor: Stvar ukusa