Ukoliko imate običaj da kuvate kod kuće, luk je sigurno neizostavan deo obroka. Prženjem luka šire se intenzivni mirisi, skoro pa neprijatni i mogu da se uvuku u garderobu i nameštaj. Tokom zimskih dana nije lako da se izluftira kuća, a s druge strane, mnogi nemaju asirator koji bi pomogao u procesu prženja luka.
Uprkos tome, ova namirnica je neizostavna u jelima, jer poboljšava ukus i aromu. Pored toga što se mnogi osećaju neprijatno, jer im suze oči od luka, tu je još i intenzivan miris koji može da zasmeta ukućanima. Što se mirisa tiče,brojni profesionalni kuvari dali su ideju, tačnije preporučili jednostavan trik pomoću kog možete da potisnete ove mirise.
Trik se sastoji u tome da, kada iseckate luk i pripremite tiganj za prženje, u tiganj pored ulja ubacite i kašičicu sode bikarbone. Trebalo bi da na količinu od veću od pola kilograma dodate punu supenu kašiku. Interesantno je da, ako pripremite luk na ovaj način, nećete morati da pravite zapršku, jer će sam da se zgusne i čak će biti lakši za varenje. Možda će vas zanimati i kako da iseckate luk bez suza na proveren način.
Pročitajte i kako se kako se karamelizuje luk
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Brza proja sa čvarcima
Gusta mac and cheese čorbica
Pileće belo meso u sosu sa vinom
Pite od sira i krompira na turski način