Luk je jedan od sastojaka koji se najčešće koristi u kuvanju. Nažalost prilikom pripreme najčešće zasuze oči i peckaju. Pojedini ljudi čak moraju da naprave pauzu u sečenju luka, kako bi uopšte mogli da dovrše.
Postoji veliki izbor trikova koji ublažavaju nelagodu prilikom sečenja luka, a koje možete da isprobate i vidite koji od njih najbolje deluje na vas. Isprobajte neke od ovih trikova:
1. Zagrejte luk u mikrotalasnoj rerni
Za ovu trik zagrejte ceo, neoljušteni luk u mikrotalasnoj rerni na visokoj temperaturi 30 sekundi, a zatim ga oljuštite i isecite. Trebalo bi da toplota neutrališe jedinjenja u luku koja iritiraju oči.
2. Ohladite luk u frižideru
Oljuštite i prepolovite luk, zatim ga stavite na tanjir i u u frižider na 15 minuta pre nego što uzmete da ga sečete na kockice.
3. Držite krišku hleba u ustima
Navodno možete pokušati da držite parče hleba u ustima dok seckate luk, jer će sprečiti suzenje očiju.
4. Trljajte nož limunovim sokom
Za ovaj trik prepolovite limun i nekoliko puta prevucite obe strane oštrice noža po limunu tokom seckanja luka. Ovaj metod je vrlo efikasan u sprečavanju suzenja očiju.
5. Potopite luk u vodu
Prepolovite i oljuštite crni luk, a zatim ga potopite hladnom vodom u čini na 15 minuta, i stavite u frižider i počnite da ga seckate tek nakon toga.
6. Seckajte luk u blizini ventilatora
Postavite ventilator blizu daske za sečenje, koji duva od vas, kada sečete luk. Ova metoda može značajno da pomogne u sprečavanju kijanja i suzenja očiju prilikom seckanja luka.
7. Nosite naočare
Nosite par naočara kada sečete luk. Najbolje je da stavite naočare za plivanje, a ovaj način zaštite se pokazao i kao najefikasniji. Možda će vas zanimati i kako da crni luk duže ostane svež.
Pročitajte savet kako da na pravi način karamelizujete luk
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Trik kako da kiseli kupus traje duže i da se ne pokvari
Najlepši praznični keksići sa đumbirom
HVALA! Ostvarene su sve novogodišnje želje dece bez roditeljskog staranja
Pečeni krompiri punjeni orasima