Luk se nalazi u slanim receptima širom sveta, a kod nas je neizostavan za pripremu većine jela. Pa pored toga što je zdrav, nudi i veliko bogatstvo ukusa.
Uz to, luk ponekad ima oštar miris, posebno kada je sirov ili kada se pokvari, pa bi trebalo da ga čuvamo na pravilan način da što duže sadrži svežinu.
Kako čuvati luk?
Frižider nije dobro mesto za čuvanje luka, hladno i vlažno okruženje može da prouzrokuje omekšavanje i kvarenje luka. Najbolje mesto za čuvanje celog luka je negde gde tamno, hladno, suvo i dobro provetreno.
Druga važa stvar kada je u pitanju luk jeste da kada ga donesete iz prodavnice ne ljuštite ga. Njegova kora ga štiti i čuva unutrašnjost. Pridržavajući se ovog saveta, iznenadićete se koliko dugo ceo luk može da ostan svež.
Kako čuvati sečeni luk?
Iseckan luk možete da čuvate u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj kesi u frižideru, ali obavezno ga upotrebite u roku od pet do sedam dana. Što duže luk stoji unutra, to je jači miris, a ne želite da frižider miriše na luk.
Izvor: Stvar ukusa
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese