Najpopularniji specijaliteti zimnice su svakako ajvar, turšija, kiseli kupus..., ali postoji mnogo recepta koji su nepravedno zaboravljeni. Zimnica dopušta da sami kombinujete sastojke za salate i namaze, jer bukvalno sve voće i povrće može da se ukiseli ili da se od njih napravi nešto ukusno. Mi vam predlažemo salatu sa paradajzom i patlidžanom koja se pravi najlakše moguće. Povrće ispecite i oljuštite, a onda samo poređajte u tegle. Nema nikakvog preliva ili čekanja da se ukiseli, sve je gotovo brzo.
- Sastojci:
- plavi patlidžan (14 komada)
- paradajz (18 komada)
- so
- 1-2 kašike ulja (po tegli)
Priprema:
Patlidžan poređajte na pleh obložen pek papirom i malo viljuškom izbockajte. Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta, pa izvadite i pokrijte aluminijumskom folijom, ostavite tako 10-15 minuta. Zatim oljuštite i isecite na trake ili kockice. Paradajz zasecite na dnu u obliku krsta, pa poređajte u činiju i prelijte vrelom vodom. Posle 15 minuta skinite kožicu. Paradajz možete i da pečete sa patlidžanom pa tek onda da ljuštite. Isecite na četvrtine ili sitnije. Uzmite teglu koju ste prethodno sterilisali, pa sipajte kašiku ulja (ako je veća tegla dve kašike) i ređajte red patlidžana, pa red paradajza. Povremeno posolite. Dobro zatvorite. Na dno šerpe stavite krpu, poređajte tegle, pa sipajte vodu skoro do vrha. Kuvajte dok ne krene da vri, pa ostavite još 10 minuta. Izvadite, okrenite naopačke i pokrijte krpom. Ostavite preko noći da se ohlade, pa poređajte u špajz.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus