Najpopularniji specijaliteti zimnice su svakako ajvar, turšija, kiseli kupus..., ali postoji mnogo recepta koji su nepravedno zaboravljeni. Zimnica dopušta da sami kombinujete sastojke za salate i namaze, jer bukvalno sve voće i povrće može da se ukiseli ili da se od njih napravi nešto ukusno. Mi vam predlažemo salatu sa paradajzom i patlidžanom koja se pravi najlakše moguće. Povrće ispecite i oljuštite, a onda samo poređajte u tegle. Nema nikakvog preliva ili čekanja da se ukiseli, sve je gotovo brzo.
- Sastojci:
- plavi patlidžan (14 komada)
- paradajz (18 komada)
- so
- 1-2 kašike ulja (po tegli)
Priprema:
Patlidžan poređajte na pleh obložen pek papirom i malo viljuškom izbockajte. Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta, pa izvadite i pokrijte aluminijumskom folijom, ostavite tako 10-15 minuta. Zatim oljuštite i isecite na trake ili kockice. Paradajz zasecite na dnu u obliku krsta, pa poređajte u činiju i prelijte vrelom vodom. Posle 15 minuta skinite kožicu. Paradajz možete i da pečete sa patlidžanom pa tek onda da ljuštite. Isecite na četvrtine ili sitnije. Uzmite teglu koju ste prethodno sterilisali, pa sipajte kašiku ulja (ako je veća tegla dve kašike) i ređajte red patlidžana, pa red paradajza. Povremeno posolite. Dobro zatvorite. Na dno šerpe stavite krpu, poređajte tegle, pa sipajte vodu skoro do vrha. Kuvajte dok ne krene da vri, pa ostavite još 10 minuta. Izvadite, okrenite naopačke i pokrijte krpom. Ostavite preko noći da se ohlade, pa poređajte u špajz.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Trikovi da iskoristite previše kiselo testo, koje ne može da naraste
Sezonska pasta sa bundevom
Slatka kukuruzna pita