Džemod crvenog luka može da se jede i uz burgere, odreske pa čak i za doručak uz poširana jaja. Džem može da se pravi i od slatkog luka, a prijaće vam kao dodatak uz jelo. Možete džem od luka da čuvate i do dve nedelje u frižideru. Možda ćete želeti da saznate i kako se pravi pileća pašteta. Džem od crvenog luka je odličan i u sedvičima. Evo kako da napravite džem od crvenog luka!

Sastojci:

  • 1 kilogram crvenog luka
  • 60 g putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica bibera u zrnu
  • 1 lovorov list
  • 1/2 kašičice soli
  • 400-500 grama šećera
  • 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1,5 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 2 kašike korijandera, karanfilića, kima

Recept za džem od crvenog luka

13:15
Korak 1

Očistite luk

Za džem od luka prvo luk očistite i isecite na sitne trake (sitno, po dužini).

13:21
Korak 2

Pržite luk na ulju

U većem tiganju zagrejte ulje i puter i pržite luk sa biberom, lovorovim listom, solju i eventualno drugim začinima (karanfilić, korijander) oko 15 minuta. Kada luk postane providan, dodajte šećer, dobro promešajte i ostavite da se krčka oko 30 minuta poklopljeno. Ako postoji opasnost da se zalepi za tiganj, možete dodati malo vode. Često mešajte.

13:22
Korak 3

Pohranite džem u teglu

Posle 30 minuta dodajte sirće i kuvajte još 10 minuta. Džem može da se čuva u poklopljenoj tegli u frižideru oko dve nedelje, a može i na sobnoj temperaturi u sterilizovanim teglama. Uživajte u džemu od crvenog luka!

Pročitajte kako se pravi "Džem" od slanine i paradajza

BONUS VIDEO

TikTok/myhealthydish Recept za savršeno kremast humus

StvarUkusa/L.S.