Džemod crvenog luka može da se jede i uz burgere, odreske pa čak i za doručak uz poširana jaja. Džem može da se pravi i od slatkog luka, a prijaće vam kao dodatak uz jelo. Možete džem od luka da čuvate i do dve nedelje u frižideru. Možda ćete želeti da saznate i kako se pravi pileća pašteta. Džem od crvenog luka je odličan i u sedvičima. Evo kako da napravite džem od crvenog luka!
Sastojci:
- 1 kilogram crvenog luka
- 60 g putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica bibera u zrnu
- 1 lovorov list
- 1/2 kašičice soli
- 400-500 grama šećera
- 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1,5 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 2 kašike korijandera, karanfilića, kima
Recept za džem od crvenog luka
Očistite luk
Za džem od luka prvo luk očistite i isecite na sitne trake (sitno, po dužini).
Pržite luk na ulju
U većem tiganju zagrejte ulje i puter i pržite luk sa biberom, lovorovim listom, solju i eventualno drugim začinima (karanfilić, korijander) oko 15 minuta. Kada luk postane providan, dodajte šećer, dobro promešajte i ostavite da se krčka oko 30 minuta poklopljeno. Ako postoji opasnost da se zalepi za tiganj, možete dodati malo vode. Često mešajte.
Pohranite džem u teglu
Posle 30 minuta dodajte sirće i kuvajte još 10 minuta. Džem može da se čuva u poklopljenoj tegli u frižideru oko dve nedelje, a može i na sobnoj temperaturi u sterilizovanim teglama. Uživajte u džemu od crvenog luka!
Pročitajte kako se pravi "Džem" od slanine i paradajza
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem