Krompir iz rerne sa umakom od pečenog belog luka gotov je za manje od sat vremena. Vrlo je hrskav i ako želite da ga dodatno začinite stavite ruzmarin na krompir tokom pečenja. Možda ćete želeti da isprobate i hrskave kuglice od krompira za samo 200 dinara. Evo kako da napravite krompir iz rerne sa umakom od pečenog belog luka!
Sastojci:
- 15 velikih mladih krompira
- 3 kašike ulja
- 3 grančice ruzmarina
- Slane pahuljice za posipanje
Za umak
- 2 žumanca
- 2 kašičice senfa
- 1 kašičica pahuljica ljute papirčice
- 1 ceo beli luk, pečen, meko meso isceđeno iz kore
- 2 kašičice jabukovog sirćeta
- Sok od ½ limuna
- 125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 125 ml ulja
Recept za krompir iz rerne sa umakom od pečenog belog luka
Krompir prokuvajte i procedite
Za krompir iz rerne sa umakom od pečenog belog luka prvo krompir stavite u veliki tiganj sa blago posoljenom vodom i stavite da provri. Smanjite vatru i kuvajte dok krompir ne omekša u sredini; ovo će trajati 20-30 minuta u zavisnosti od veličine i sorte krompira. Dobro ocedite i ostavite da se suši na pari u cedilu dok se ne ohladi dovoljno za rukovanje.
Napravite umak
U međuvremenu, napravite umak. Stavite žumanca, senf, ljuspice ljute paprike, pečeni beli luk, sirće i limunov sok u mali procesor za hranu i kratko umutite da se sjedini. Zatim, dok motor radi, polako dodajte ulja, kap po kap za početak, a zatim tankim curkom. Umak će se zgusnuti kako se dodaje više ulja. (Alternativno, majonez možete napraviti ručno u velikoj posudi, koristeći čvrstu mutilicu.) Začinite solju i biberom po ukusu.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 230°C. Prepolovite („iscepajte“) krompir da biste napravili neravne kriške sa grubim stranama (tu će se formirati sve briljantne hrskave ivice prilikom pečenja).
Servirajte pečeni krompir
Izvadite pleh, okrenite krompir i dodajte ruzmarin. Vratite u rernu na još 5-10 minuta dok krompiri ne postanu fini i hrskavi. Koristeći šupljikavu kašiku, prebacite krompir u pleh obložen kuhinjskim papirom da se ocedi višak ulja. Začinite slanim pahuljicama i poslužite sa umakom od belog luka. Uživajte u krompiru iz rerne sa umakom od pečenog belog luka!
Pročitajte i savete profesionalnog kuvara za savršen pečeni krompir
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem