Krompir iz rerne sa umakom od pečenog belog luka gotov je za manje od sat vremena. Vrlo je hrskav i ako želite da ga dodatno začinite stavite ruzmarin na krompir tokom pečenja. Možda ćete želeti da isprobate i hrskave kuglice od krompira za samo 200 dinara. Evo kako da napravite krompir iz rerne sa umakom od pečenog belog luka!

Sastojci:

  • 15 velikih mladih krompira
  • 3 kašike ulja
  • 3 grančice ruzmarina
  • Slane pahuljice za posipanje

Za umak

  • 2 žumanca
  • 2 kašičice senfa
  • 1 kašičica pahuljica ljute papirčice
  • 1 ceo beli luk, pečen, meko meso isceđeno iz kore
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta
  • Sok od ½ limuna
  • 125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 125 ml ulja

Recept za krompir iz rerne sa umakom od pečenog belog luka

10:00
Korak 1

Krompir prokuvajte i procedite

Za krompir iz rerne sa umakom od pečenog belog luka prvo krompir stavite u veliki tiganj sa blago posoljenom vodom i stavite da provri. Smanjite vatru i kuvajte dok krompir ne omekša u sredini; ovo će trajati 20-30 minuta u zavisnosti od veličine i sorte krompira. Dobro ocedite i ostavite da se suši na pari u cedilu dok se ne ohladi dovoljno za rukovanje.

10:03
Korak 2

Napravite umak

U međuvremenu, napravite umak. Stavite žumanca, senf, ljuspice ljute paprike, pečeni beli luk, sirće i limunov sok u mali procesor za hranu i kratko umutite da se sjedini. Zatim, dok motor radi, polako dodajte ulja, kap po kap za početak, a zatim tankim curkom. Umak će se zgusnuti kako se dodaje više ulja. (Alternativno, majonez možete napraviti ručno u velikoj posudi, koristeći čvrstu mutilicu.) Začinite solju i biberom po ukusu.

10:04
Korak 3

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 230°C. Prepolovite („iscepajte“) krompir da biste napravili neravne kriške sa grubim stranama (tu će se formirati sve briljantne hrskave ivice prilikom pečenja).

10:04
Korak 4

Pecite krompir

Stavite 3 kašike suncokretovog ulja u plitku tepsiju i stavite u zagrejanu rernu na 5 minuta da se zagreje. Iscepkani krompir pažljivo stavite u vruć pleh, začinite solju i biberom i okrenite da se premaže uljem. Raširite krompir u jednom sloju, a zatim pecite u rerni 5 minuta.

10:04
Korak 5

Servirajte pečeni krompir

Izvadite pleh, okrenite krompir i dodajte ruzmarin. Vratite u rernu na još 5-10 minuta dok krompiri ne postanu fini i hrskavi. Koristeći šupljikavu kašiku, prebacite krompir u pleh obložen kuhinjskim papirom da se ocedi višak ulja. Začinite slanim pahuljicama i poslužite sa umakom od belog luka. Uživajte u krompiru iz rerne sa umakom od pečenog belog luka!

Pročitajte i savete profesionalnog kuvara za savršen pečeni krompir

BONUS VIDEO

StvarUkusa/L.S.