Mrvljeni burgeri se lako prave, a imaju odličnu ravnotežu slanog i slatkastog ukusa. Time što se meso "mrvi" podstiče se bolja karamelizacija i hrskavost ivica. Možda ćete želeti da napravite i super burger za štedljive domaćice. Mrvljeni burger je savršen, jer ako pustite da meso odstoji par minuta, upiće sve sastojke u sebe. Evo kako da napravite mrvljene burgere!
Sastojci:
- 250 g mlevenog mesa
- 4 kriške sira na listiće
- 2 lepinje za hamburgere sa susamom
- 2 kisela krastavca, nasečena
Za marinadu:
- 2 kašike majoneza
- 1 kašika kečapa
- 1 kašika senfa
- 1 luk šalot, vrlo sitno seckan
- Prstohvat šećera
- Prstohvat belog luka u prahu
- 1 krastavčić, vrlo sitno isečen, plus malo soka kiselog krastavca
Recept za mrvljene burgere
Napravite sos
Da biste napravili sos za mrvljene burgere, pomešajte sve sastojke osim soka od kiselog krastavca. Zatim dodajte dovoljno slanog rastvora da razblažite sos (ali ne toliko da postane tečan). Probajte i dodajte još soli ili šećera po ukusu.
Zagrejte tiganj
Stavite tiganj na srednju vatru i sačekajte da se zagreje. U međuvremenu podelite mleveno meso na 4 jednake loptice. Lagano spljoštite kuglice da od njih napravite debele ploške.
Spljoštite meso u pljeskavice
Stavite ploške u tiganj, razmaknite što je više moguće. Koristite 2 tiganja ili radite u serijama ako je potrebno. Metalnom lopaticom i oklagijom (ili metalnom presom, ako je imate), razbijte ploške u tanke burgere, snažno pritiskajući i čineći ih što tanjim. Posolite i pobiberite i kuvajte 2 minuta, pritiskajući burgere nazad ako počnu da se dižu u sredini.
Stavite sir
Koristite metalnu lopaticu da podignete burgere sa tiganja i okrenite ih, začinite sa malo soli i bibera, a zatim na svaku položite krišku sira. Pecite još 2 minuta, a zatim ih sklonite sa tiganja i ostavite sa strane.
Ubacite sos
Premažite obe isečene lepinje sosom, a zatim na svaku podlogu stavite po 2 pljeskavice, stranom sa sirom nagore. Odozgo stavite narezani kiseli krastavac, stavite poklopac od lepinje i umotajte pljeskavice u foliju. Ostavite nekoliko minuta, a zatim ih odmotajte i servirajte. Uživajte u mrvljenim hamburgerima!
Pročitajte DOMAĆE LEPINJE ZA BURGERE
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus