Predjelo
1. Jelka sa maslinama i sirom za slano predjelo
Sastojci:
- 475 g iseckanog polutvrdog sira
- 240 g sitno iseckanog kačkavalja
- 160 g seckanih ljutih papričica
- 120 g blanširanih badema, seckanih
- 115 g fine kobasice, sitno iseckane
- 180 g kiselih krastavčića, sitno iseckanih
- 2 čena belog luka, iseckana
- 2 kašike mešavine začinskog bilja
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice tucane paprike
- 230 g krem sira, sobne temperature
- 170 g zelenih maslina, bez koštica, isečenih na pola
- 180 g crnih maslina bez koštica, isečenih na pola
- 115 g pečene crvene paprike, isečene na komadiće
- grančice ruzmarina, za ukrašavanje
- 1 kriška sveže mocarele
- krekeri, za serviranje
Recept za jelku sa maslinama i sirom:
Za ovo predjelo u velikoj činiji pomešajte viljuškom polutvrdi sir, kačkavalj, ljute papričice, bademe, kobasicu, kisele krastavčiće, beli luk, začinsko bilje, so i tucanu crvenu papriku, dok se ne sjedine. Pomoću gumene lopatice umešajte krem sir u ovu mešavinu, dok se dobro ne sjedine.
Postavite plastičnu foliju od 60 cm na dasku za sečenje tako da duži kraj bude okrenut prema vama. Postavite još jednu foliju iste veličine preko prve, tako da kraći kraj bude okrenut prema vama. Stavite mešavinu krem sira u centar folije. Povucite sa svih strana plastiku preko mešavine krem sira i oblikujte je u formu božićne jelke, tačnije piramide ili kupe. Čvrsto umotajte oblikovani sir u plastiku i ohladite, oko 30 minuta.
Skinite plastičnu foliju sa sira. Osušite masline papirnim ubrusima da uklonite višak tečnosti. Ukrasite jelku od krem sira maslinama, crvenom paprikom i ruzmarinom. Nožem isecite mocarelu u obliku zvezde. Ubacite čačkalicu u dno zvezde i umetnite u vrh drveta. Servirajte uz krekere.
2. Urme umotane u slaninu
Sastojci:
- 24 velike urme, bez koštica
- 115 g izmrvljenog kozjeg sira
- 12 kriški slanine, presečenih na pola
- 60 g meda
- 3/4 kašice tucane paprike
- 1 kašičica sitno iseckanog ruzmarina
- 3/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
Recept za urme umotane u slaninu
Zagrejte rernu na 200°. Obložite lim papirom za pečenje. Presecite urme po dužini pazeći da ne isečete do kraja. Stavite malu količinu sira u sredinu svake urme. Umotajte komad slanine oko svake urme i sastavite krajeve.
Stavite umotane urme, šavom nadole, na pripremljeni pleh. Pecite dok mast od slanine ne počne da se izdvaja, oko 15 minuta. U međuvremenu, u maloj posudi pomešajte med, tucanu papričicu, ruzmarin i crni biber. Premažite svaku urmu ovom mešavinom. Nastavite da pečete urme dok slanina ne postane hrskava, još 15 do 20 minuta. Uživajte!
3. Pecivo sa pestom u obliku božićne zvezde
Sastojci:
- 680 g testa za picu
- 9 kašika pesto sosa
- 180 g iseckane mocarele
- 1 kašika ulja
- 2 kašike rendanog parmezana
- kečap, za serviranje
Recept za pecivo sa pestom:
Zagrejte rernu na 190°. Podelite testo na 4 jednaka dela. Svaki komad razvaljajte u krug od 28 cm. Stavite jedan krug na lim za pečenje obložen papirom. Raširite 3 kašike pesta preko testa u ravnomernom sloju, a zatim pospite 60 g mocarele. Preko toga stavite drugi komad testa. Ponovite sa preostalim testom za pesto, mocarelu i picu. Gornji sloj premažite uljem i pospite parmezanom.
Stavite činiju ili čašu prečnika 8 cm u centar testa. Isecite krug na 16 jednakih traka, počevši od činije i idući skroz do ivice. Pazite da sečete kroz sve slojeve. Sklonite činiju.
Uzmite 2 trake jednu pored druge i uvijte jednu od druge 4 puta. Skupite ivice zajedno da biste napravili spoj. Ponovite sa preostalim trakama da biste napravili 8 spojeva. Pecite hleb do zlatno-smeđe boje, 20 do 25 minuta. Uživajte!
Glavno jelo
1. Rolovana svinjetina sa pečurkama i spanaćem
Sastojci:
- 4 kriške slanine, iseckane
- 230 g šampinjona, tanko isečenih
- 1 mali crni luk, iseckan
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašičice iseckanih svežih listova majčine dušice
- 470 g spanaća
- 60 ml suvog belog vina
- 170 g narendanog kačkavalja
- 700 g svinjskog filea
- seckani svež peršun, za serviranje
Recept za rolovanu svinjetinu sa pečurkama i spanaćem:
Za rolovanu svinjetinu u tiganju na srednjoj vatri pržite slaninu, povremeno mešajući, dok ne postane hrskava, 6 do 8 minuta. Prebacite slaninu na tanjir. Ocedite sve osim 1 kašike masti iz tiganja. Vratite tiganj na jaku vatru.
Dodajte pečurke, luk, 1 kašiku ulja, 1/4 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera i pržite, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša, 6 do 8 minuta. Dodajte beli luk i majčinu dušicu i pržite, mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut. Sipajte vino i kuvajte dok ne ispari, još oko 1 minut. Dodajte spanać i dinstajte, mešajući, dok spanać ne usahne i vlaga se ne upije, oko 2 minuta. Skinite tiganj sa vatre i umešajte kačkavalj i slaninu. Pustite da se malo ohladi.
Zagrejte rernu na 218 stepeni C. Svinjski file presecite tako da dobijete oblike leptira, istucite čekićem. Otvorite ga kao knjigu i začinite sa obe strane solju i biberom. Rasporedite mešavinu pečuraka i spanaća preko isečene strane u ravnom sloju.
Počevši od dužeg kraja, čvrsto umotajte svinjski file u rolat. Učvrstite kuhinjskim kanapom i stavite na pleh za pečenje. Premažite preostalom 1 kašikom ulja. Pecite svinjetinu 25 do 30 minuta. Ostavite da se ohladi 10 minuta pre sečenja. Kada isečete ukrasite peršunom.
2. Pečena jagnjeća plećka sa krompirima
Sastojci:
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika seckanog svežeg ruzmarina
- 2 kašičice svežih listova majčine dušice
- 3 kašike ulja
- so i biber po ukusu
- 900 g jagnjeće plećke, vezane mesarskim konopcem
- 900 g krompira, presečen na pola ako je veliki
Recept za pečenu jagnjeću plećku sa krompirima:
Za jagnjetinu, stavite rešetku u donju trećinu rerne i zagrejate je na 232 stepena C. U posudi pomešajte beli luk, ruzmarin, majčinu dušicu i 1 kašiku ulja. Obilno začinite solju i biberom. Natrljajte jagnjetinu.
U vatrostalnu posudu za pečenje od 33 x 23 cm ubacite krompir i prelijte ga sa preostale 2 kašike ulja. Začinite ga solju i biberom. Stavite jagnjetinu na krompir. Pecite oko 1 sat, pa ostavite da odstoji 15 minuta. Skinite konac, a zatim isecite. Uživajte!
Salate
1. Osvežavajuća salata sa prokeljom i narom
Sastojci:
- 5 kašika maslinovog ulja
- 5 kašika svežeg limunovog soka
- 60 g seckanog svežeg peršuna
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 900 g prokelja, presečenog na pola i iseckanog
- 120 g seckanih prženih badema
- 120 g semenki nara
- parmezan, narendan, za posipanje
Recept za osvežavajuću salatu sa prokeljom i narom:
Pomešajte ulje, limunov sok, peršun, so i biber dok se ne sjedine. Dodajte prokelj i promešajte.
Ostavite da odstoji, povremeno mešajući, najmanje 20 minuta. Ubacite bademe i semenke nara. Pospite parmezanom.
2. Kremasta salata sa kukuruzom, majonezom i kiselom pavlakom
Sastojci:
- 250 g kuvanog kukuruza
- 200 g kuvanog pirinča
- 1 crvena paprika, iseckana
- 1/2 crvenog luka, iseckanog
- 8 g sitno naseckanog peršuna
- 112 g majoneza
- 80 g kisele pavlake
- 30 ml jabukovog sirćeta
- 1 kašičica mlevene paprike
- biber i so po ukusu
Recept za kremastu salatu sa kukuruzom, majonezom i kiselom pavlakom:
Za ovu salatu skuvajte kukuruz i odvojeno pirinač, pa ih ocedite i stavite u činiju. Iseckajte papriku, luk i peršun na sitno.
Dodajte ih u činju sa kukuruzom i pirinčem i pomešajte u sve majonez i kiselu pavlaku, sirće, mlevenu papriku, so i biber. Sve dobro promešajte i držite u frižideru do serviranja.
Deserti
1. Burbon kuglice
Sastojci:
- 180 g sirovih neslanih oraha
- 130 g mlevenog keksaa
- 115 g šećera u prahu
- 6 kašika burbon viskija
- 2 kašike meda
- 2 kašike kakao praha
- 1/2 kašičice soli
- 80 g kristal šećera
Recept za burbon kuglice:
Zagrejte rernu na 176°. Raširite orahe na lim za pečenje i pecite ih 7 do 9 minuta. Pustite da se ohlade. U blenderu izblendirajte orahe i mleveni keks dok ne dobiju teksturu mrvica hleba. Dodajte šećer u prahu, burbon, med, kakao i so i mešajte dok se ne sjedine.
Prebacite mešavinu burbon kuglica u srednju posudu; poklopite i stavite u frižider dok se ne stegne, oko 1 sat. U malu ravnu posudu sipajte ukrasni šećer. Obložite lim papirom za pečenje.
Kašikom podelite na porcije i razvaljajte kuglice do prečnika 3 cm. Ostavite burbon kuglice u frižideru najmanje 1 sat da se stegnu.
2. Torta sa makom
Sastojci:
- 15 belanaca
- 350 g šećera
- 250 g mlevenog maka
- 4 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 150 g margarina
- 150 g putera
- 15 žumanaca
- 450 ml mleka
- 250 ml soka od 1 pomorandže
- 8 kašika brašna
- 250 g šećera u prahu
Za glazuru:
- 200 g bele čokolade
- 150 g margarina
- 4 kašike ulja
Recept za tortu sa makom:
Umutite belanca sa šećerom, tako što ćete postepeno da dodajete šećer. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa zajedno sa makom dodajte u umućena belanca. Pripremite pleh i obložite ga papirom za pečenje, sipajte napravljenu smesu i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, i to dok ne porumeni.
Nakon toga žumanca pomešajte sa mlekom, pa dodajte brašno. Preostalo mleko stavite da se kuva. Kada provri, u njega dodajte jaja pa promešajte. Zatim sipajte sok od pomorandže kuvajte da se fil zgusne, a nakon toga ga prohladite. Umutite margarin i puter penasto, pa u to dodajte skuvani fil i opet umutite.
Isecite patišpanj pa polovinom fila namažite jedan deo patišpanja, preklopite i premažite ostatkom fila. Otopite belu čokoladu, margarin i ulje pa time premažite tortu. Možda ćete želeti da napravite i novogodišnju čokoladnu tortu u obliku jelke.
Pročitajte najbolji mrsni jelovnik za Svetog Nikolu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Kako da kolači duže ostanu sveži
Goveđi paprikaš sa šargarepom i krompirom
Nutricionisti otkrili magični recept za sos koji ide u sve, od mesa do salata