1. Jelkice od sira i piletine

jelkice
prt scr / yt / SAMIRA GOTOVIT 

Sastojci:

  • 200 g pilećeg filea
  • 3 jajeta
  • 100 g kačkavalja
  • 3 kisela krastavca
  • šaka oraha
  • 1 čen belog luka
  • 80 g seckane mirođije
  • majonez, po potrebi
  • krekeri, po potrebi
  • nar, po potrebi

Recept za jelkice:

Kako biste napravili ovo predjelo, skuvajte pileći file i iseckajte sitno na dasci za sečenje. Nakon toga iseckajte kisele krastavce, takođe sitno. Kačkavalj izrendajte na sitno rende. Sve pomešajte u činiji.

Na sitno rende izrendajte i jaja i ubacite ih u činiju sa ostalim sastojcima. Preko svega izrendajte na sitno rende šaku oraha. Posolite po ukusu pa dodajte oko 150 g majoneza. Sve jako dobro izmešajte. Na dasci sitno iseckajte mirođiju, pa prstohvat dodajte u smesu. Dobro sve izmešajte.

Zahvatite jednu kašiku smese, i u šakama oblikujte u kupu. Uvaljajte je u mirođiju, stavite na kreker, ukrasite narom i nastavite postupak dok ne istrošite sav materijal. Držite u frižideru do serviranja.

Pogledajte kako se prave:

2. Deda Mraz od paradajza

deda mraz
prt scr / yt / Магија укуса 

Sastojci:

  • 5 malih komada paradajza
  • 150 g kačkavalja
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike majoneza
  • crni biber u zrnu

Recept za Deda Mraza od paradajza:

Isecite vrh svakog paradajza, ostavite na stranu tu kapicu, pa paradajz kašičicom izdubite i očistite. U jednom delu pri vrhu isecite nožem u V obliku, kao da ste isekli trougao. Na krupno rende izrendajte kačkavalj. Prebacite ga u činiju, pa dodajte vrlo sitno iseckan beli luk.

Svemu dodajte majonez i dobro promešajte. Svaki izdubljeni paradajz napunite smesom. Majonezom u špricu iscrtajte oči i bradu. Pa crnim biberom obeležite oči i nos. Odozgo poklopite kapicom. Držite u frižideru do serviranja.

Pogledajte kako se pravi: 

3. Novogodišnje kuglice

kuglice
prt scr / yt / Eva DarenEva Daren 

Sastojci:

  • 1 pileći file
  • 60 g sira
  • 70 g suvih kajsija.
  • 4-5 polovina sušnog paradajza u ulju
  • par grančica mladog luka
  • 3 čena belog luka
  • 180 g krem sira
  • biber i so po ukusu

Za dekoraciju:

  • 2 kašike crnog i belog susama
  • masline i mladi luk

Pogledajte kako se prave: 

Recept za novogodišnje kuglice:

Pileći file skuvajte, ohladite i iseckajte. Sir narendajte na sitno rende. Suve kajsije, sušeni paradajz i mladi luk takođe sitno iseckajte. Pomešajte sve sastojke u činiji, ubacite vrlo sitno iseckani beli luk i začinite. Dobro promešajte i ostavite na stranu.

Na tanjiru pomešajte lagano pržene semenke susama. Oblikujte kuglice i uvaljajte u susam, pa stavite na tanjir. Ukrasite maslinama i zelenim lukom tako što ćete maslinu uzdužno da stavite na kuglicu pa u maslinu stavite savijen zeleni deo mladog luka, da imitira peteljku. Možda ćete želeti da napravite i slane zalogaje sa šunkom i krem sirom.

Pročitajte kako se prave tri vrste kanapea za slave i praznike

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Slana torta sa tost hlebom i krem sirom

StvarUkusa