1. Jelkice od sira i piletine
Sastojci:
- 200 g pilećeg filea
- 3 jajeta
- 100 g kačkavalja
- 3 kisela krastavca
- šaka oraha
- 1 čen belog luka
- 80 g seckane mirođije
- majonez, po potrebi
- krekeri, po potrebi
- nar, po potrebi
Recept za jelkice:
Kako biste napravili ovo predjelo, skuvajte pileći file i iseckajte sitno na dasci za sečenje. Nakon toga iseckajte kisele krastavce, takođe sitno. Kačkavalj izrendajte na sitno rende. Sve pomešajte u činiji.
Na sitno rende izrendajte i jaja i ubacite ih u činiju sa ostalim sastojcima. Preko svega izrendajte na sitno rende šaku oraha. Posolite po ukusu pa dodajte oko 150 g majoneza. Sve jako dobro izmešajte. Na dasci sitno iseckajte mirođiju, pa prstohvat dodajte u smesu. Dobro sve izmešajte.
Zahvatite jednu kašiku smese, i u šakama oblikujte u kupu. Uvaljajte je u mirođiju, stavite na kreker, ukrasite narom i nastavite postupak dok ne istrošite sav materijal. Držite u frižideru do serviranja.
Pogledajte kako se prave:
2. Deda Mraz od paradajza
Sastojci:
- 5 malih komada paradajza
- 150 g kačkavalja
- 2 čena belog luka
- 2 kašike majoneza
- crni biber u zrnu
Recept za Deda Mraza od paradajza:
Isecite vrh svakog paradajza, ostavite na stranu tu kapicu, pa paradajz kašičicom izdubite i očistite. U jednom delu pri vrhu isecite nožem u V obliku, kao da ste isekli trougao. Na krupno rende izrendajte kačkavalj. Prebacite ga u činiju, pa dodajte vrlo sitno iseckan beli luk.
Svemu dodajte majonez i dobro promešajte. Svaki izdubljeni paradajz napunite smesom. Majonezom u špricu iscrtajte oči i bradu. Pa crnim biberom obeležite oči i nos. Odozgo poklopite kapicom. Držite u frižideru do serviranja.
Pogledajte kako se pravi:
3. Novogodišnje kuglice
Sastojci:
- 1 pileći file
- 60 g sira
- 70 g suvih kajsija.
- 4-5 polovina sušnog paradajza u ulju
- par grančica mladog luka
- 3 čena belog luka
- 180 g krem sira
- biber i so po ukusu
Za dekoraciju:
- 2 kašike crnog i belog susama
- masline i mladi luk
Pogledajte kako se prave:
Recept za novogodišnje kuglice:
Pileći file skuvajte, ohladite i iseckajte. Sir narendajte na sitno rende. Suve kajsije, sušeni paradajz i mladi luk takođe sitno iseckajte. Pomešajte sve sastojke u činiji, ubacite vrlo sitno iseckani beli luk i začinite. Dobro promešajte i ostavite na stranu.
Na tanjiru pomešajte lagano pržene semenke susama. Oblikujte kuglice i uvaljajte u susam, pa stavite na tanjir. Ukrasite maslinama i zelenim lukom tako što ćete maslinu uzdužno da stavite na kuglicu pa u maslinu stavite savijen zeleni deo mladog luka, da imitira peteljku. Možda ćete želeti da napravite i slane zalogaje sa šunkom i krem sirom.
Pročitajte kako se prave tri vrste kanapea za slave i praznike
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Bezglutenske kuglice od 4 sastojka - mogu se jesti sirove ili pečene
Kako da kolači duže ostanu sveži
Goveđi paprikaš sa šargarepom i krompirom