Sastojci:

Prvi sloj:

  • 700 g krompira
  • 125 ml ulja
  • 250 ml kisele vode
  • so, mlevena slatka paprika, biber
  • pola kesice praška za pecivo
  • 2 šoljice kukuruznog brašna
  • 1,5 šoljica pšeničnog brašna

Drugi sloj:

  • 500 g kupusa
  • 125 ml ulja
  • 250  ml kisele vode
  • 2 šoljice kukuruznog brašna
  • 1,5 šoljica pšeničnog brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • so, biber

Kako se pravi badnjevka:

Posna pita od krompira i kupusa zvana Badnjevka se tradicionalno sprema za doručak za badnji dan.

Krompir oljuštite, izrendajte, začinite, pa dodajte prašak za pecivo, ulje, kiselu vodu. Dobro promešajte pa dodajte jedno i drugo brašno i sjedinite sve. Sipajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C samo da malo uhvati koricu odozgo.

Kupus izrendajte i posolite, pa rukama lepo utrljajte so. Zatim dodajte ulje, biber, prašak za pecivo i kiselu vodu. Promešajte, pa dodajte brašno i sve sjedinite. Smesu sa kupusom sipajte preko zapečene smese sa krompirom i vratite u rernu.

Bonus video

Kurir televizija VEROVANJA I OBIČAJI NA BADNJI DAN: Danas NIKAKO ne smete raditi OVO da vas ne bi pratila NESREĆA tokom godine (KURIR TELEVIZIJA)