Sastojci:
Prvi sloj:
- 700 g krompira
- 125 ml ulja
- 250 ml kisele vode
- so, mlevena slatka paprika, biber
- pola kesice praška za pecivo
- 2 šoljice kukuruznog brašna
- 1,5 šoljica pšeničnog brašna
Drugi sloj:
- 500 g kupusa
- 125 ml ulja
- 250 ml kisele vode
- 2 šoljice kukuruznog brašna
- 1,5 šoljica pšeničnog brašna
- pola kesice praška za pecivo
- so, biber
Kako se pravi badnjevka:
Posna pita od krompira i kupusa zvana Badnjevka se tradicionalno sprema za doručak za badnji dan.
Krompir oljuštite, izrendajte, začinite, pa dodajte prašak za pecivo, ulje, kiselu vodu. Dobro promešajte pa dodajte jedno i drugo brašno i sjedinite sve. Sipajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C samo da malo uhvati koricu odozgo.
Kupus izrendajte i posolite, pa rukama lepo utrljajte so. Zatim dodajte ulje, biber, prašak za pecivo i kiselu vodu. Promešajte, pa dodajte brašno i sve sjedinite. Smesu sa kupusom sipajte preko zapečene smese sa krompirom i vratite u rernu.
Bonus video
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Recept za badnjaču - posna pogača za Badnje veče
Posni prebranac za Badnje veče
Kuglice sa keksom, kikirikijem i čokoladom