Koljivo tj. žito za Badnji dan možete da napravite onako kakos ste navikli da pravite da slavu, ili ga razdelite u kuglice i stavite u papirne korpice za mafine. Možda će vam u pravljenju pomoći tri trika za najbolje slavsko žito. Ko kaže da koljivo mora da se jede samo kada je slava? Ukusno je i predstavlja pravu poslasticu, pa ako ga nikada niste pravili evo prilike!

Sastojci:

  • 550 g pšenice
  • 350 g mlevenih oraha
  • 350 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera

Recept za koljivo za Badnji dan:

11:58
Korak 1

Pripremite pšenicu:

Koljivo se pravi tako što pšenicu prelijete vodom i ostavite je da prenoći. Sledećeg dana procedite pšenicu i sipajte novu vodu kako biste kuvali pšenicu dok ne omekša. Nakon kuvanja je opet procedite, ostavite da se ohladi, a vodu u kojoj se kuvala sačuvajte. Sameljite pšenicu na mašini za mlevenje mesa, kako biste dobili tipično koljivo.

12:01
Korak 2

Dodajte ostale sastojke:

Mlevene orahe, šećer u prahu i vanilin šećer dodajte u kuvanu pšenicu pa sipajte vodu u kojoj se kuvala, kako bi se smesa sjedinila. Izmešajte da se svi sastojci povežu. Kada je koljivo konačno gotovo, rasporedite ga u papirne korpice za mafine i možete da ga stavite u frižider pre posluživanja. Dodajte gore šlag po želji. Uživajte u koljivu za Badnji dan!

Saznajte i kako se pravi NAJBOLJE SLAVSKO ŽITO SA KAKAOM

BONUS VIDEO:ž

Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka TikTok/thecollegechefs

StvarUkusa/L.S.