Koljivo tj. žito za Badnji dan možete da napravite onako kakos ste navikli da pravite da slavu, ili ga razdelite u kuglice i stavite u papirne korpice za mafine. Možda će vam u pravljenju pomoći tri trika za najbolje slavsko žito. Ko kaže da koljivo mora da se jede samo kada je slava? Ukusno je i predstavlja pravu poslasticu, pa ako ga nikada niste pravili evo prilike!
Sastojci:
- 550 g pšenice
- 350 g mlevenih oraha
- 350 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
Recept za koljivo za Badnji dan:
Pripremite pšenicu:
Koljivo se pravi tako što pšenicu prelijete vodom i ostavite je da prenoći. Sledećeg dana procedite pšenicu i sipajte novu vodu kako biste kuvali pšenicu dok ne omekša. Nakon kuvanja je opet procedite, ostavite da se ohladi, a vodu u kojoj se kuvala sačuvajte. Sameljite pšenicu na mašini za mlevenje mesa, kako biste dobili tipično koljivo.
Dodajte ostale sastojke:
Mlevene orahe, šećer u prahu i vanilin šećer dodajte u kuvanu pšenicu pa sipajte vodu u kojoj se kuvala, kako bi se smesa sjedinila. Izmešajte da se svi sastojci povežu. Kada je koljivo konačno gotovo, rasporedite ga u papirne korpice za mafine i možete da ga stavite u frižider pre posluživanja. Dodajte gore šlag po želji. Uživajte u koljivu za Badnji dan!
Saznajte i kako se pravi NAJBOLJE SLAVSKO ŽITO SA KAKAOM
BONUS VIDEO:ž
StvarUkusa/L.S.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu