Za božićni ručak umesto pečenja poslužite svinjske bajaderice. Ovako pripremljeno svinjsko meso je preukusno, korica je hrskava i "puca" pod zubima, a meso je neverovatno mekano. Priprema se jednostavno, a za Božić je poželjno da se na trepzi nađe i svinjsko meso, a ove bajaderice su naš predlog. Možete da ih služite sa krompirom i salatom. 

Sastojci:

  • 1 kg svinjske potplećke (trbuh)
  • 50 g soli
  • 100 ml soja sos
  • 3 kašike meda
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica senfa

Recept za svinjske bajaderice - božićni ručak:

12:54
Korak 1

Spremite meso

Meso zasecite na strani gde je masnoća, ali vodite računa da ne zakačite meso. Posolite i lepo utrljajte rukama. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih sat vremena. 

12:55
Korak 2

Pecite svinjsku bajaderu 

Meso stavite na žicu, a ispod stavite pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. Nakon tog vremena povećajte temeperaturu na 200°C i pecite još pola sata.

12:55
Korak 3

Napravite glazuru

U tiganju pomešajte sojin sos, med, senf i mleveni beli luk. Ostavite da proključak, pa meso isecite kao bajaderu i stavite u tignja. Nemojte koža da dodiruje glazuru, jer neće biti hrskava, već u sos stavite stranu sa mesom. Kuvajte par minuta u glazuri. 

Pročitajte i ovo: Svinjsko meso za svečane prilike

Kako se prave pilav i domaća supa instagram/zalogaj_mr

(StvarUkusa/S.B.)