Za božićni ručak umesto pečenja poslužite svinjske bajaderice. Ovako pripremljeno svinjsko meso je preukusno, korica je hrskava i "puca" pod zubima, a meso je neverovatno mekano. Priprema se jednostavno, a za Božić je poželjno da se na trepzi nađe i svinjsko meso, a ove bajaderice su naš predlog. Možete da ih služite sa krompirom i salatom.
Sastojci:
- 1 kg svinjske potplećke (trbuh)
- 50 g soli
- 100 ml soja sos
- 3 kašike meda
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica senfa
Recept za svinjske bajaderice - božićni ručak:
Spremite meso
Meso zasecite na strani gde je masnoća, ali vodite računa da ne zakačite meso. Posolite i lepo utrljajte rukama. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih sat vremena.
Pecite svinjsku bajaderu
Meso stavite na žicu, a ispod stavite pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. Nakon tog vremena povećajte temeperaturu na 200°C i pecite još pola sata.
Napravite glazuru
U tiganju pomešajte sojin sos, med, senf i mleveni beli luk. Ostavite da proključak, pa meso isecite kao bajaderu i stavite u tignja. Nemojte koža da dodiruje glazuru, jer neće biti hrskava, već u sos stavite stranu sa mesom. Kuvajte par minuta u glazuri.
Pročitajte i ovo: Svinjsko meso za svečane prilike
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem