Prema narodnim običajima na trpezi se za Badnji dan obično nalazi jedna velika tacna na kojoj su suve šljive, smokve, voće, novac i posna pogača. Verovanje kaže da što više različitih plodova staviš na tacnu to će godina biti plodnija. Badnjaču možete da pravite od 3 osnovna sastojka - brašna, vode i soli - a možete da isprobate i recpet koji vam mi predlažemo. Napravite mekani i ukusnu posnu pogaču koja će obogatiti trpezu za Badnje veče.
Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 1 ravna kašičica šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 ravna kašičica soli
- 60 ml ulja
- 800 g brašna
Kako se pravi badnjača - recept za posnu pogaču na Badnje veče:
Umesite testo za badnjaču
U toploj vodi ramutite kvasac i šećer, pa dodajte kašiku brašna. Sve dobro promešajte i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim sipajte ulje, pa dodajte 350 g prosejanog brašna i so. Mešajte varjačom dok se svi sastojci ne sjedine, pa sipajte preostalo brašno i umesite glatko testo. Premažite testo uljem i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih sat vremena.
Oblikujte pogaču
Nakon toga premesite testo, pa ga na pobrašnjenoj površini raširite da dobijete tanji krug tj, pogaču. stavite u nauljen pleh i ponovo pokrijte, pa ostavite da pogača nadođe nekih 20 minuta. Premažite je uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Gotovu badnjaču poprskajte vodom, pa uvijte u krpu i kada dođe vreme poslužite.
Pročitajte i ovo: Posna pogača od sastojaka koje imate kod kuće
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem