Prema narodnim običajima na trpezi se za Badnji dan obično nalazi jedna velika tacna na kojoj su suve šljive, smokve, voće, novac i posna pogača. Verovanje kaže da što više različitih plodova staviš na tacnu to će godina biti plodnija. Badnjaču možete da pravite od 3 osnovna sastojka - brašna, vode i soli - a možete da isprobate i recpet koji vam mi predlažemo. Napravite mekani i ukusnu posnu pogaču koja će obogatiti trpezu za Badnje veče.

Sastojci:

  • 400 ml tople vode
  • 1 ravna kašičica šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 ravna kašičica soli
  • 60 ml ulja
  • 800 g brašna

Kako se pravi badnjača - recept za posnu pogaču na Badnje veče:

14:55
Korak 1

Umesite testo za badnjaču

U toploj vodi ramutite kvasac i šećer, pa dodajte kašiku brašna. Sve dobro promešajte i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim sipajte ulje, pa dodajte 350 g prosejanog brašna i so. Mešajte varjačom dok se svi sastojci ne sjedine, pa sipajte preostalo brašno i umesite glatko testo. Premažite testo uljem i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih sat vremena.

15:08
Korak 2

Oblikujte pogaču

Nakon toga premesite testo, pa ga na pobrašnjenoj površini raširite da dobijete tanji krug tj, pogaču. stavite u nauljen pleh i ponovo pokrijte, pa ostavite da pogača nadođe nekih 20 minuta. Premažite je uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Gotovu badnjaču poprskajte vodom, pa uvijte u krpu i kada dođe vreme poslužite. 

Pročitajte i ovo: Posna pogača od sastojaka koje imate kod kuće

BONUS VIDEO: 

Kako da dekorišete slavski hleb  Instagram/grateful_loaf

(StvarUkusa/S.B.)