Bliži se Sveti Nikola, a pored posnog slavskog kolača, možete na svečanoj trpezi da poslužite i pogaču. Takođe, posnu pogaču možete da jedete bilo kad u toku Božićnog posta, a mi vam donosimo najbolji recept. Sija se kao dukat, lako se pravi, i to od sastojaka koje uglavnom imate kod kuće. Umesite testo kao profesionalac i napravite jednu od najlepših i najlakših posnih pogača.
Sastojci:
- 550 g brašna
- 1 kašika soli
- 200 ml vode
- 100 ml mleka
- 10 g kvasca
- 1 kašika šećera
- 35 ml ulja
- malo margarina
Recept za posnu pogaču:
U posudu sipajte toplu vodu i mleko, pa izdrobite kvasac, promešajte. Dodajte šećer i brašno, pa sve lepo sjedinite i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U posudu sipajte brašno, so, ulje i aktivirani kvasac i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da naraste nekih 40 minuta. Zatim premesite testo, pa razvucite deblji krug i onda prebacite u nauljenu tepsiju. Pokrijte i ostavite da naraste još 10 minuta. Premažite istopljenim margarinom ili majonezom. Malo pritisnite viljuškom i izbockajte čačkalicom, pa pecite pogaču u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
Pročitajte i ovo: Brza posna pogača
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
dough: flour: 500 g (18 oz) salt: 10 g (0.4 oz) warm water: 200 ml (6.8 fl oz) warm milk: 100 ml (3.4 fl oz) dried yeast: 10 g (0.4 oz) sugar: 10 g (0.4 oz) flour: 50 g (1.8 oz) LEAVE: 10 MIN oil: 35 ml (1.2 fl oz) LEAVE: 40 MIN LEAVE: 20 MIN eggs: 1 pc
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus