Oraščići su jedan od najpoznatijih sitnih kolača na Balkanu. Pored toga što izgledaju zanimljivo, imaju neodoljiv ukus, a naše bake su ih često spremale za praznike. Ove sitne kolače možete da napravite za Božić, a ako nemate vremena da pravite fil, samo iskoristite nutelu. Za ovaj recept je potreban poseban kalup, ali kolačiće možete da pripremite i u plehu za male mafine, a dok ih budete pekli zamirisaće cela kuća.
Sastojci:
- Za testo:
- 300 g brašna
- 250 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 100 g mlevenih lešnika
- prstohvat soli
- 1 kesica vanilin šećera
- Za fil:
- 150 g čokolade
- 100 ml slatke pavlake
- 2 kašike mlevenih lešnika
Recept za tradicionalne božićne sitne kolače - oraščići:
Pripremite testo za oraščiće
Umesite puter sobne temperature, pa dodajte šećer u prahu, so, vanilin šećer i mlevene lešnike, pa lagano sjedinite. Postepeno dodajte brašno i umesite testo.
Napravite fil
Istopite čokoladu i slatku pavlaku, pa kada se malo ohladi dodajte seckane lešnike. Ostavite da se fil za sitne kolače ohladi na sobnoj temperaturi nekih 1-2 sata.
Napravite kolače
Kalup za oraščiće nauljite i stavite testo u njih, a u sredini ostavite malo udubljenje. Pecite na 180°C oko 15 minuta. Izvadite testo iz kalupa, premažite filom i spojite ih. Posle toga ostavite oraščiće u frižideru da bi se fil stegao.
Pročitajte i ovo: Božićni grčki kolači
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem