Oraščići su jedan od najpoznatijih sitnih kolača na Balkanu. Pored toga što izgledaju zanimljivo, imaju neodoljiv ukus, a naše bake su ih često spremale za praznike. Ove sitne kolače možete da napravite za Božić, a ako nemate vremena da pravite fil, samo iskoristite nutelu. Za ovaj recept je potreban poseban kalup, ali kolačiće možete da pripremite i u plehu za male mafine, a dok ih budete pekli zamirisaće cela kuća.

Sastojci:

  • Za testo:
  • 300 g brašna
  • 250 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g mlevenih lešnika
  • prstohvat soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Za fil:
  • 150 g čokolade
  • 100 ml slatke pavlake
  • 2 kašike mlevenih lešnika

Recept za tradicionalne božićne sitne kolače - oraščići:

16:52
Korak 1

Pripremite testo za oraščiće 

Umesite puter sobne temperature, pa dodajte šećer u prahu, so, vanilin šećer i mlevene lešnike, pa lagano sjedinite. Postepeno dodajte brašno i umesite testo. 

17:01
Korak 2

Napravite fil 

Istopite čokoladu i slatku pavlaku, pa kada se malo ohladi dodajte seckane lešnike. Ostavite da se fil za sitne kolače ohladi na sobnoj temperaturi nekih 1-2 sata.

17:02
Korak 3

Napravite kolače 

Kalup za oraščiće nauljite i stavite testo u njih, a u sredini ostavite malo udubljenje. Pecite na 180°C oko 15 minuta. Izvadite testo iz kalupa, premažite filom i spojite ih. Posle toga ostavite oraščiće u frižideru da bi se fil stegao.

Pročitajte i ovo: Božićni grčki kolači

BONUS  VIDEO: 

TikTok/rainbownourishments Kolač sneško belić od kokosa

(StvarUkusa/S.B.)