Ovi praznični grčki kolačići su na bazi puterai obično se u toj zemlji pripremaju za Novu godinu i Božić, ali i različite proslave, od rođendana do venčanja. Mekani su i prhki, te se tope u ustima. Ipak, pripazite dok ih grizete jer se tradicionalno pune celim bademima. Vrlo se lako pripremaju i kod kuće.
- Sastojci:
- 250 g putera
- 150 g badema, grubo iseckanih ili pečenih badema
- 50 g badema ili komadića badema, sirovih
- 75 g šećera u prahu
- 1 kašika ružine vode
- 1/2 kašičice arome vanile
- 1 kašika praška za pecivo
- prstohvat soli
- 400 g brašna
- puno šećera u prahu
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Da biste pripremili ovaj recept počnite pečenjem badema. Stavite grubo iseckane bademe na pleh i pospite ih sa malo vode. Pecite ih 7-8 minuta, dok ne budu pečeni. Odložite ili stavite u frižider da se ohlade. U blender stavite sirove bademe i izmiksajte dok ne postanu prah. Ostavite na stranu.
Umutite hladni puter i šećer. Dodajte bademe u prahu, prstohvat soli, ružinu vodicu i ekstrakt vanile, mutiti 10-20 sekundi, dok se ne sjedini. Na kraju dodati prašak za pecivo i brašno i ponovo mutiti 10-15 sekundi.
Stavite smešu u veliku posudu i dodajte pečene bademe, lagano mešajte rukama. Da bi kolačići ostali mekani, važno je da se puter ne zagreje i ne otopi. Zato sačekajte neko vreme da se pečeni bademi ohlade, pre nego što ih dodate u mešavinu putera.
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Dno 2 pleha za pečenje obložite papirom za pečenje i formirajte kolačiće. 1 kašiku testa razvaljajte u lopticu, stavite na pleh i gurnite prstom u sredinu, da se napravi mala rupica. Nastavite tako sa ostatkom testa. Stavite u frižider na 5 minuta dok ne pripremite sledeći pleh. Pecite 15-20 minuta, dok ne dobiju veoma slabu zlatnu nijansu. Pazite da ih ne prepečete. Ostavite po strani da se malo ohlade. Ako pokušate da ih podignete, dok su još tople, slomiće se! Poprskajte kolače ružinom vodicom i pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese