Nekada pita nije mogla da se zamisli bez domaćih kora, a danas postoje mnogo brži i lakši recept za koje se koriste kupovne kore. Ipak i ti recepti su dobili bržu i jednostavniju verziju, a to su izlivne pite. Sve što treba da uradite jeste da pomešate sastojke i sipate u tepsiju. Mi vam danas donosimo odličan recept za posnu pitu sa kupusom i krompirom, poznatiju kao badnjevku, i ona se obično služi za doručak na Badnji dan. 

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 300 ml ulja
  • 600 ml kisele vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 6 šoljica kukuruznog brana
  • 3 šoljice pšeničnog brašna
  • 1 manja glavica kupusa


Recept za badnjevku - pitu sa krompirom i kupusom:

17:33
Korak 1

Za sloj sa krompirom

Izrendajte krompir, začinite, pa dodajte prašak za pecivo (1/2 kesice), sipajte ulje (150 ml) i kiselu vodu (300 ml kisele vode). Promešajte, pa dodajte brašno i sjedinite sve. Sipajte u nauljeni pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C samo da malo uhvati koricu.

17:37
Korak 2

Za sloj sa kupusom

Kupus izrendajte i posolite, pa rukama lepo utrljajte so. Dobro procedite, a zatim sipajte ulje (150 ml), biber, prašak za pecivo (1/2 keseice) i kiselu vodu (300 ml). Promešajte, pa dodajte brašno i sve sjedinite. Smesu sa kupusom sipajte preko zapečene smese sa krompirom i vratite u rernu. Pecite još nekih 20 minuta. 

Pročitajte i ovo: Pita sa krompirom i kupusom

BONUS VIDEO: 

Instagram/gayanefood Grčka pita sa sirom i spanaćem

(StvarUkusa/S.B.)