Nekada pita nije mogla da se zamisli bez domaćih kora, a danas postoje mnogo brži i lakši recept za koje se koriste kupovne kore. Ipak i ti recepti su dobili bržu i jednostavniju verziju, a to su izlivne pite. Sve što treba da uradite jeste da pomešate sastojke i sipate u tepsiju. Mi vam danas donosimo odličan recept za posnu pitu sa kupusom i krompirom, poznatiju kao badnjevku, i ona se obično služi za doručak na Badnji dan.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 kašičica mlevene paprike
- 300 ml ulja
- 600 ml kisele vode
- 1 kesica praška za pecivo
- 6 šoljica kukuruznog brana
- 3 šoljice pšeničnog brašna
- 1 manja glavica kupusa
Recept za badnjevku - pitu sa krompirom i kupusom:
Za sloj sa krompirom
Izrendajte krompir, začinite, pa dodajte prašak za pecivo (1/2 kesice), sipajte ulje (150 ml) i kiselu vodu (300 ml kisele vode). Promešajte, pa dodajte brašno i sjedinite sve. Sipajte u nauljeni pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C samo da malo uhvati koricu.
Za sloj sa kupusom
Kupus izrendajte i posolite, pa rukama lepo utrljajte so. Dobro procedite, a zatim sipajte ulje (150 ml), biber, prašak za pecivo (1/2 keseice) i kiselu vodu (300 ml). Promešajte, pa dodajte brašno i sve sjedinite. Smesu sa kupusom sipajte preko zapečene smese sa krompirom i vratite u rernu. Pecite još nekih 20 minuta.
Pročitajte i ovo: Pita sa krompirom i kupusom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem