Katolici Bogojavljenje obeležavaju 6. januara, dok pravoslavni vernici ovaj praznik slave 19. januara. Po tradiciji na ovaj dan se jede slatka pogača, a mi vam donosimo jedan od najboljih recepata i to iz 11. veka. Francuzi je često pripremaju na ovaj način, a ono što je zanimljivo jeste da se ova pogača priprema od kuvanog testa, kao i princes krofne i ekleri. Miriše na vanilu i verujemo da će se svima dopasti, a kako katoličko Bogojavljenje pada na pravoslavno Badnje veče, ovu slatku pogaču možete da spremite za Božić.
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 130 g brašna
- 80 g putera
- 80 g šećera
- 3 jajeta
- 2 kašike ekstrakta vanile
- Za premaz:
- 1 žumance
- 1 kašičica mleka
Napravite testo
U šerpu stavite puter, pa dodajte šećer i sipajte mleko. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim sklonite sa šporeta, pa sipajte brašno i mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine.
Kuvajte testo
Vratite šerpu na šporet i nastavite da kuvate dok se ne formira testo. Sve vreme mešajte. Zatim postepeno dodajte jedno po jedno umućeno jaje i mešajte ili mutite mikserom. Na kraju dodajte vanilu i sve lepo promešajte.
Pecite pogaču
Kuvano testo sipajte u tepsiju koju ste obložili pek papirom i posuli brašnom, pa poravnajte. Ako imate neke porcelanske figuricu stavite tri unutra, a onaj ko izvuče biće kralj ili kraljica dana. Umutite žumance sa mlekom i premažite slatku pogaču. Viljuškom napravite šare. Pecite pogaču u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25 minuta.
Pročitajte i ovo: Božićna pogača sa suvim voćem
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem