Katolici Bogojavljenje obeležavaju 6. januara, dok pravoslavni vernici ovaj praznik slave 19. januara. Po tradiciji na ovaj dan se jede slatka pogača, a mi vam donosimo jedan od najboljih recepata i to iz 11. veka. Francuzi je često pripremaju na ovaj način, a ono što je zanimljivo jeste da se ova pogača priprema od kuvanog testa, kao i princes krofne i ekleri. Miriše na vanilu i verujemo da će se svima dopasti, a kako katoličko Bogojavljenje pada na pravoslavno Badnje veče, ovu slatku pogaču možete da spremite za Božić.

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 130 g brašna
  • 80 g putera
  • 80 g šećera
  • 3 jajeta
  • 2 kašike ekstrakta vanile
  • Za premaz:
  • 1 žumance 
  • 1 kašičica mleka
15:55
Korak 1

Napravite testo 

U šerpu stavite puter, pa dodajte šećer i sipajte mleko. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim sklonite sa šporeta, pa sipajte brašno i mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine. 

16:07
Korak 2

Kuvajte testo

Vratite šerpu na šporet i nastavite da kuvate dok se ne formira testo. Sve vreme mešajte. Zatim postepeno dodajte jedno po jedno umućeno jaje i mešajte ili mutite mikserom. Na kraju dodajte vanilu i sve lepo promešajte.

16:09
Korak 3

Pecite pogaču 

Kuvano testo sipajte u tepsiju koju ste obložili pek papirom i posuli brašnom, pa poravnajte. Ako imate neke porcelanske figuricu stavite tri unutra, a onaj ko izvuče biće kralj ili kraljica dana. Umutite žumance sa mlekom i premažite slatku pogaču. Viljuškom napravite šare. Pecite pogaču u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25 minuta. 

Pročitajte i ovo: Božićna pogača sa suvim voćem

BONUS VIDEO: 

YouTube/table diary  Hleb punjen sirom

(StvarUkusa/S.B.)