Praznična pogača sa suvim grožđem zapravo može da se pravi sa bilo kojim drugim (slanim ili slatkim dodatkom) umesto suvog grožđa. Kada se ispeče bude bogata i nabujala! Možda će vam pri pripremi pomoći i ovih 5 saveta iskusnih pekara za mekano testo. Praznična pogača sa suvim grožđem je idealan dodatak trpezi za Božić! Saznajte kako se priprema!

Sastojci:

  • Ulje za podmazivanje
  • 380 g brašna
  • 30 g integralnog pšeničnog brašna
  • 30 g šećera, plus još za posipanje
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 125 g suvog grožđa
  • 1 kašika semena komorača
  • 60 g hladnog neslanog putera, isečenog na komade
  • 190 ml punomasnog mleka

Recept za prazničnu pogaču sa suvim grožđem:

11:08
Korak 1

Zagrejte rernu i pripremite brašno.

Da biste napravili prazničnu pogaču sa suvim goržđem, zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite pleh papirom za pečenje i lagano ga premažite uljem za podmazivanje. U velikoj posudi umutite brašno, integralno pšenično brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Dodajte suvo grožđe i seme komorača i umutite da se sjedine. Dodajte puter i prstima razmutite brašno.

11:13
Korak 2

Ispecite pogaču

Napravite udubljenje u mešavini brašna, dodajte mleko, i viljuškom mešajte dok se ne sjedini (testo će biti lepljivo). Prebacite testo u pripremljen pleh i oblikujte ga u krug. Oštrim nožem isecite prorez na vrhu testa i pospite ga sa još malo šećera. Pecite dok pogača ne porumeneni. Ostavite da se malo ohladi pre nego što isečete. Uživajte u prazničnoj pogači sa suvim grožđem!

Saznajte kako ide RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU

BONUS VIDEO:

Instagram/linda__atkinson  Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea

StvarUkusa/L.S.