Praznična pogača sa suvim grožđem zapravo može da se pravi sa bilo kojim drugim (slanim ili slatkim dodatkom) umesto suvog grožđa. Kada se ispeče bude bogata i nabujala! Možda će vam pri pripremi pomoći i ovih 5 saveta iskusnih pekara za mekano testo. Praznična pogača sa suvim grožđem je idealan dodatak trpezi za Božić! Saznajte kako se priprema!
Sastojci:
- Ulje za podmazivanje
- 380 g brašna
- 30 g integralnog pšeničnog brašna
- 30 g šećera, plus još za posipanje
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 125 g suvog grožđa
- 1 kašika semena komorača
- 60 g hladnog neslanog putera, isečenog na komade
- 190 ml punomasnog mleka
Recept za prazničnu pogaču sa suvim grožđem:
Zagrejte rernu i pripremite brašno.
Da biste napravili prazničnu pogaču sa suvim goržđem, zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite pleh papirom za pečenje i lagano ga premažite uljem za podmazivanje. U velikoj posudi umutite brašno, integralno pšenično brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Dodajte suvo grožđe i seme komorača i umutite da se sjedine. Dodajte puter i prstima razmutite brašno.
Ispecite pogaču
Napravite udubljenje u mešavini brašna, dodajte mleko, i viljuškom mešajte dok se ne sjedini (testo će biti lepljivo). Prebacite testo u pripremljen pleh i oblikujte ga u krug. Oštrim nožem isecite prorez na vrhu testa i pospite ga sa još malo šećera. Pecite dok pogača ne porumeneni. Ostavite da se malo ohladi pre nego što isečete. Uživajte u prazničnoj pogači sa suvim grožđem!
Saznajte kako ide RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem