Recept za ovu božićnu česnicu donosi objašnjenje kako da je ukrasite. U pitanju je slana pogača koja se lomi rukama i uz obrok na Božić jede umesto hleba. Ako ste početnik možete da napravite i božićnu česnicu za početnike.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 15 g svežeg kvasca
- 50 g putera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
- 1 žumance
Recept za božićnu česnicu:
Pripremite sastojke:
Za božićnu česnicu prvo kvasac stavite u mlako mleko, kao i kašiku brašna i šećer. Kvasac treba da nadođe. Izmešajte brašno sa solju i dodajte puter, žumanca i kvasac. Rukama dobro zamesite testo i ostavite na toplom mestu da nadođe, a posle nekog vremena ga ponovo izmesite i odvojite jedan deo koji će da služi za ukrašavanje. Ostatak testa oblikujte u česnicu i stavite u tepsiju.
Napravite ukras:
Od testa koje ste odvojili napravite neki ukras za česnicu poput pletenice, krsta itd. Stavite na vrh česnice ili oko nje i premažite taj ukras umućenim žumancetom.
Pecite:
Ukrašenu česnicu stavite u prethodno pripremljenu tepsiju, pecite na 180 stepeni 40 minuta i proverite čačkalicom da li je pečena. Ako nije pecite je još. Kada bude pečena servirajte i uživajte u božićnoj česnici!
Saznajte koji su TRADICIJA I OBIČAJI VEZANI ZA ČESNICU
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu