Recept za ovu božićnu česnicu donosi objašnjenje kako da je ukrasite. U pitanju je slana pogača koja se lomi rukama i uz obrok na Božić jede umesto hleba. Ako ste početnik možete da napravite i božićnu česnicu za početnike.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 15 g svežeg kvasca
  • 50 g putera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 žumance

Recept za božićnu česnicu:

13:45
Korak 1

Pripremite sastojke:

Za božićnu česnicu prvo kvasac stavite u mlako mleko, kao i kašiku brašna i šećer. Kvasac treba da nadođe. Izmešajte brašno sa solju i dodajte puter, žumanca i kvasac. Rukama dobro zamesite testo i ostavite na toplom mestu da nadođe, a posle nekog vremena ga ponovo izmesite i odvojite jedan deo koji će da služi za ukrašavanje. Ostatak testa oblikujte u česnicu i stavite u tepsiju.

13:50
Korak 2

Napravite ukras:

Od testa koje ste odvojili napravite neki ukras za česnicu poput pletenice, krsta itd. Stavite na vrh česnice ili oko nje i premažite taj ukras umućenim žumancetom.

13:51
Korak 3

Pecite:

Ukrašenu česnicu stavite u prethodno pripremljenu tepsiju, pecite na 180 stepeni 40 minuta i proverite čačkalicom da li je pečena. Ako nije pecite je još. Kada bude pečena servirajte i uživajte u božićnoj česnici!

Saznajte koji su TRADICIJA I OBIČAJI VEZANI ZA ČESNICU

BONUS VIDEO:

Kurir televizija SLATKA ČESNICA: Vojvođanski božićni kolač od koga će vam poći voda na usta (KURIR TELEVIZIJA)

StvarUkusa/L.S.