Božić je najradosniji hrišćanski praznik i tim povodom se porodica okuplja za stolom i proslavlja ga uz raskošnu trpezu. Svaka domaćica pravi jela koja najviše vole ukućani, ali postoje i ona koja su obavezna da se nađu na trpezi za Božić. Na ovaj praznik se završava Božični post i pravo je vreme za ukusnu, masni i jaku hranu. Domaćice se trude se da što lepše i ukusnije spreme raznovrsnu hranu, da na trpezi bude i starinskih jela, jela internacionalne kuhinje, kao i onih koji nose neku simboliku.
Za božićni ručak se prvo lomi česnica, a onda se poslužuje pečenje, salata, pečeni krompir ili podvarak.
Česnica
Česnica je pogača koja se služi na dan Božića, a pre nego što ukućani krenu da je lome prvo je vrte u krug 3 puta. U nju se stavljaju novčić i ona osoba koja ga izvuče imaće sreću i novac cele godine, zrno žita koji predstavlja plodnu i rodnu godinu, kao i grančica badnjaka za koju se veruje da donosi dobro zdravlje i plodnost.. Česnicu isključivo mesi domaćin, dok se u nekim krajevima verovalo da je može mesiti samo žena koja je rodila muško dete.
Salata
Zna se da nijedan praznik ne može da prođe bez ruske salate ili mimoze, a mi vam predlažemo da ove godine obogatite božićnu trpezu i nekom svečanom i raskošnom salatom koja će dostojno zameniti klasike.
Pečenje
Za Božić se u nekim krajevima smatralo da polažajnik (onaj koji prvi dolazi za Božić u dom jedne porodice) treba da bude životinja (svinja, ovca…) da bi porodici donela sreću i blagostanje u godini koja dolazi.
Prilagođavajući se svakom vremenu Srbi su čuvali suštinu svog bića i kroz trpezu koja je morala pokazivati nastavak života bez obzira na razne muke. Na Tucindan, dva dana pred Božić, Srbi su klali svinju namenjenu za pečenicu. Svinja je pažljivo pripremana za prinošenje da bi se sreća nastanila u domu i pečenica se ubijala do podne, dok dan traje. Svinja je simbolizovala i zaštitu od demonskih sila, tako da je uloga svinje u verskim obredima kod Srba neizmerno značajna. Ako želite da ispoštujete tradiciju onda napravite svinjsko pečenje koje svi vole.
Pročitajte i ovo: Za Božić napravite svinjske šnicle
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu