Sutra je Božić i ono što obavezno treba da se nađe na trepezi jeste česnica. To je pogača koja se mesi bez kvasca, a običaj je da se vrti i lomi pre ručka. U nastavku teksta pročitajte šta vam mi predlažemo da pravite za svečanu gozbu. Zna se da božićni ručak ne može da prođe bez pečenice, ali isto tako možete da izaberete i neko meso po ukusu. Prvo počnite supom, najbolji izbor je ova sa knedlama, pa se prebacite na neodoljive sarme, pa tek onda na meso, krompir i salatu.Na kraju se zasladite odličnim čokoladnim čizkejkom.
SUPA SA KNEDLAMA
- Sastojci:
- 2 bataka
- veza zeleni (paškanat, šargarepa, celer, peršun)
- 1 jaje
- 1 crni luk
- griz
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
U šerpu sipajte batak i začinite po želji. Kad voda proključa, skinite penu, pa dodajte vezu zeleni. Šargarepu, paškanat i celer prethodno oljuštite. Crni luk isecite na polutke, pa ispecite na plotni i dodajte u supu. Poklopite i kuvajte još nekih 40 minuta do sat vremena. Knedle se prave tako što umutite jaje, pa dodajte malo vode i griza. Pazite da ne preterate sa grizom jer smesa ne sme da bude gusta. Zatim sipajte maslinovo ulje, dobro promešajte, pa sipajte vodu u šerpu i kada proključa umočite kašičicu. Vadite njom smesu i stavljajte knedle u ključalu vodu. Kuvajte 10 minuta, pa dodajte čašu hladne vode i kuvajte još 7 minuta poklopljeno. Za to vreme procedite supu, a meso iscepkajte i vratite u proceđenu supu. Dodajte i jednu šargarepu, kao i knedle, pa kuvajte još nekih 5 minuta.
SARMA
- Sastojci:
- kiseli kupus
- 600 g mešanog mlevenog mesa
- 100 g slanine
- pirinač po želji
- 1/2 crnog luka
- 1,5 kašičica slatke paprike
- 1 šoljica belog vina
- lovorov list
- suvo meso
Priprema:
Pirinač isperite, pa potopite u vrelu vodu na nekih 10 minuta. U tiganju proprežite sitno seckan crni luk, pa dodajte sitno seckanu slaninu. Kada se isprži dodajte mleveno meso, posolite i pobiberite, pa pržite dok ne bude gotovo. Sklonite sa šporeta, pa u meso dodajte proceđeni pirinač. Začinsku papriku pomešajte sa vodom i pospite na dno šerpe. Kiseli kupus malo isperite kako ne bi bio previše slan, pa 2 liske stavite na dno šerpe. Zatim na svakom listu sarme isecite vrh i stavite punu kašiku nadeva i urolajte. Kada poređate prvi red sarmi, sipajte belo vino, pa nastavite da ređate. U sredinu stavite suvo meso. Prelijte vodom i stavite lovorov list. Ako je potrebno u toku kuvanja dodajte još malo vode.
PEČENICA
- Sastojci:
- komad svinjskog mesa po izboru
- malo ulja
- 3 crna luka
- pivo
Priprema:
Meso obilno posolite i pobiberite, pa zapecite sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju i koricu. Crni luk isecite na krupne komade. Pažljivo ga poređajte u pleh tako da otprilike dobijete veličinu komada mesa i sipajte malo piva. Na luk stavite pečenicu, i nećete morati da brinete da li je zagorela ili se zalepila za pleh. Kada se meso ispeče, luk možete da bacite. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta po kilogramu. Pred sam kraj pečenja, malo pojačajte temperaturu kako biste dobili još lepšu koricu. Nakon pečenja, obavezno zamotajte meso u foliju i ostavite najmanje 15 minuta da odstoji. Sokovi će se tako pravilno rasporediti po mesu, ako ga sečete odmah, postaće suvo i tvrdo.
PEČENI KROMPIR
- Sastojci:
- 2 kg krompira sa što više skroba
- 1 kašičica sode bikarbone
- 100 g masti
- 2-3 grančice ruzmarina
- 3 kašičice morske soli
Priprema:
Krompir oljuštite, operite i isecite sitnije. Sipajte vodu u šerpu i stavite da proključa, pa dodajte kašičicu soli i sode bikarbone. Zatim sipajte krompir i kuvajte nekih 15 minuta. Procedite i ostavite da se ohladi nekih 5 minuta. Malo protresite da uklonite vodu. U tepsiju sipajte mast i stavite u zagrejanu rernu na 10-15 minuta. Krompir lagano sipajte u tepsiju i rasporedite, pa pecite sat vremena. Svakih 15 minuta promešajte. Na pleh obložen pek papirom stavite grančice ruzmarina i so. Pecite 7-8 minuta, pa skinite iglice ruzmarina sa stabljike i stavite u blender, a dodajte i so. Pospite dobijenim začinom krompir i služite.
KUPUS SALATA
- Sastojci:
- 1/2 velikog kupusa
- 2 srednje šargarepe
- 1/4 crnog luka
- 240 g majoneza
- 3 kašike pavlake
- 1 kašika sirćeta
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica senfa
Priprema:
Izrendajte kupus i šargarepu koju ste prethodno oljuštili. Dodajte rendani crni luk, majonez, pavlaku, sirće, so, šećer, senf u prahu i biber. Dobro promešajte i služite. Ako želite možete da dodate i crveni kupus.
ČOKOLADNI ČIZKEJK SA PLAZMOM
- Sastojci:
- 80 ml vode
- 15 g želatina
- 200 g mlevene plazme
- 80 g putera
- 20 g kakaoa
- 300 g krem sira
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- malo čokolade za dekoraciju
Priprema:
U vodi rastvorite želatin i ostavite da nabubri. Mleveni keks pomešajte sa puterom, pa dobro sjedinite. Utisnite u kalup koji ste obložili pek papirom ili providnom folijom. Sipajte keks kao podlogu i dobro utisnite. Stavite u frižider dok napravite fil. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite mikserom. Postepeno dodajte kakao i mutite, a zatim želatin otopite na pari i dodajte u smesu. Ponovo sve sjedinite mikserom i sipajte preko keksa. Poravnajte i ostavite u frižideru nekih 3-4 sata. Ukrasite rendanom čokoladom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem