Na dan Božića obavezna je i česnica. To je pogača koja se pravi od testa, a u nju se uvek stavlja novčić koji predstavlja sreću i novac, kao i zrno pšenice ili drvo drena, ali to je po želji.Uvek se lomi pre ručak, a obično se prvo 3 puta vrti u krug.Česnicu isključivo mesi domaćin, dok se u nekim krajevima verovalo da je može mesiti samo žena koja je rodila muško dete.Ovo je pogača bez kvasca koja bi po pravilu trebala da se peče pod sačem i da se mesi iključivo svežom vodom sa izvora. Veruje se da ona donosi blagostanje u kuću, ali ne morate da koristite vodu sa izvora niti je obavezno da je umesi domaćin.
- Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml vode
- 1 kašičica soli
- novčić
Priprema:
U posudi pomešajte mlaku vodu, so i brašno, pa mesite testo. Na pola mešenja dodajte novčić koji ste oprali u ključaloj vodi i osušili, a ako želite možete da dodate i neko zrnevlje i grančicu drena za dobro zdravlje. Dobro umesite testo, pa ga razvucite, pa oblikujte krug. Malo spljoštite rukama i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem