Ćešket ili kako ga još nazivaju ćeškek je možda najautentičnije jelo hercegovačkog podneblja i obično se jede za najveći hrišćanski praznik Božić (najčešće doručak, posle višednevnog posta) kada su domaćinske trpeze najbogatije. Kod nas se ćešket najčešće priprema od kokošijeg mesa i ječma, koji se kuvaju na način da meso treba da se u potpunosti raskuva i sjedini sa žitom. Meso se može kuvati prvo odvojeno (mada su se ranije kuvali zajedno sa žitom), a kada se dovoljno skuva odvajaju se kosti i u nastaloj supi, zajedno sa otkoštenim mesom, kuva se ječam. Izuzetno ukusno i kada se podgreje posle nekoliko dana, a u sebi nosi miris davnih i zaboravljenih vremena, kao i deo hercegovačke tradicije.

  • Sastojci:
  • 1 pile 
  • 400 g geršle 
  • 200 g putera 
  • slanina (po izboru)

Priprema:
Pile isecite na komade, pa stavite u šerpu i napunite vodom. Kada provri smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još 2-3 sata. Dugo se kuva kako bi se kosti same odvojile od mesa. Kada se pile skuva odvojite kosti i meso, pa vratite u šerpu u kojoj se kuvalo, pa dodajte i geršlu koju ste prethodno oprali. Pustite da se smesa kuva na laganoj vatri toliko dugo dok se pšenica skroz ne raskuva, a piletina istopi i ukrčka. Puter istopite, pa dodajte u jelo, a ako želite pospite i seckanom slaninom. Ćešket se sipajte u činije, a tek onda posolite i pobiberite. Svakoj činiji se doda kašika domaćeg kajmaka ili pavlake. Jelo može dugo da stoji u frižideru, a po potrebi se dosoljava svima posebno.

Napomena: Ne zaboravite da tokom kuvanja, ćešket što češće mešate i to drvenom varjačom.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE