Mešenje testa ne mora da bude komplikovano, ako imate dobar recept. Mešenje testa nije nikakva nauka, samo je bitno da pažljivo ispratite sve korake i onda možete da budete sigurni da će vam hleb, pogače, peciva... sigurno uspeti. Približava se i Božić, a tada je na trpezi obavezna česnica. Čak i ako prvi put spremate česnicu, uz fantasične savete pekara za mekano testo, ona će ispasti savršeno. U nastavku teksta pogledajte šta obavezno morate da uradite kako bi vam tradicionalna pogača uspela iz prvog pokušaja. 

1) U testo obavezno dodajte razblažen krompirov skrob. Skrob se meša sa malo vode i dodajte u testo, a zbog ovog sastojka ono je mekano. Takođe, ako dodate razblažen skrob testo će biti sveže i mekano i sutradan. 

2) U testo, pored mleka, sipajte i pola čaše vode u koju ste dodali kašičicu sode bikarbone, kao i sirće. Testo će biti mekano, ali će i brže narasti. 

3) Ako u testo dodajte puter najbolje je da bude sobne temeperature. Ako dodajete istopljen, tekstura testa će biti lošija. 

4) U testo se uvek dodajte samo kašičica šećera, jer preterivanje sa ovim sastojkom može da učini da testo lakše izgori. Takođe, usporava se i fermentacija kvasca. 

5) Za mekanu pogaču u testo je bolje da dodate samo žumance umesto celog jajeta. 

Bonus savet: Testo će biti mekano ako u njega sipate i jogurt. 

Pročitajte i ovo: Otkriveno šta pekari dodaju u testo da bude još bolje

Slatko pecivo punjeno nutelom  Instagram/archersfood

(StvarUkusa/S.B.)