Ukoliko postite moguće je da će se pasulj naći na vašoj trpezi. Isprobajte ove savete kako biste izbegli nadimanje i gasove nakon konzumacije pasulja. Saznajte i da li se na Badnji dan jede riba, ili se posti na vodi. Pasulj je vrlo zdrava i ukusna namirnica, ali može da poremeti varenje pa primenite ove savete!

1. Pojedine začinske biljke mogu u velikoj meri da smanje problem sa nadimanjem i gasovima od pasulja.

Određeno bilje i začini mogu pomoći varenju i smanjiti rizik od gasova i nadimanja. Na primer, u jela od pasulja dodajte đumbir, semenke komorača, kim ili korijander. Ove biljke i začini mogu pomoći u stimulaciji digestivnih enzima. U šerpu u kojoj se kuva pasulj dodajte kašiku sušene nane ili par listića sveže nane i to 20 minuta pred kraj. Ne morate da brinete, ova začinska biljka neće promeniti ukus pasulja. Takođe, dodavanje velikog prstohvata semenki komorača ili sveže narendanog đumbira 5 minuta pre kraja kuvanja je trik za smanjivanje nadimanja i gasova!

2. Natopite pasulj.

Natapanje pasulja pre kuvanja može smanjiti količinu oligosaharida. Jednostavno stavite pasulj u veliku posudu i prelijte ga vodom da se natopi. Pustite ga da se natapa preko noći pre nego što ga ocedite i kuvate. Možete pasulj i da kuvate sa kombuom – morskom travom koja sadrži enzim glutaminsku kiselinu, koji pomaže da se razbije rafinoza.

3. Polako uvodite pasulj u ishranu!

Ako ne jedete često ili niste navikli da jedete pasulj, najbolje je da počnete polako i da postepeno povećavate unos. Počnite sa malim porcijama kuvanog pasulja i postepeno povećavajte količinu tokom vremena. Ovo će omogućiti vašem telu da se prilagodi povećanom sadržaju vlakana i složenih ugljenih hidrata u pasulju i smanjite rizik od gasova i nadimanja.

4. Budite hidrirani i unosite dosta vode.

Ispijanje vode nakon obroka bogatog vlaknima, poput pasulja, može pomoći u varenju i pomoći u smanjenju nadimanja. Održavanje hidratacije smanjuje zadržavanje vode, jer se vaše telo ne bori da zadrži vodu koju ima. Međutim, previše tečnosti može da razblaži hemikalije za varenje koje su potrebne za razgradnju skroba. Zato se preporučuje uzimanje malih gutljaja tokom obroka.

Pročitajte ČAJ PROTIV NADIMANJA, MUČNINE I BOLOVA U STOMAKU

BONUS VIDEO:

Zapečena boranija sa slaninom Milica Radović

StvarUkusa/L.S.