Imate grčeve u stomaku posle jela i imate potrebu da idete u wc? Možda imate sindrom iritabilnog creva, od kog pati oko 70% žena na Zapadu.
Ali šta možete da uradite kako biste rešili ovaj problem? Prvo i najvažnije saznajte šta je uzrok ovih nelagoda i pokušajte da ga rešite. To može biti stres, osetljiv stomak ili alergija na određenu hranu.
Važno je i da razmislite, koliko ste povrća jeli u toku dana. Spanać, peršun, celer, sadrže enzime koji poboljšavaju varenje, dok luk, beli luk, praziluk i špargle i bananae su dobri probiotici koji hrane dobre bakterije u vašem stomaku.
Prema studiji sa Univerziteta Ajova, “dobre bakterije” mogu i da odrede koliko će se kalorija sagorevati.
Pored gore navedenih namirnica, zdravim se čini i povremen unos crvenog vina, jer ono sadrži hemikalije, polifenole, koje hrane zdrave mikrobe u digestivnom traktu.
Ali kako se osobe međusobno razlikuju, tako se razlikuju i uzroci koji kod njih stvaraju nadutost. To znači da ne postoji jedno rešenje za sindrom iritabilnog creva. Ali bez obzira na ovo, postoje koraci koji će omogućiti da se vaš stomak vrati u normalu.
Evo nekoliko:
1. Pažljivo ispratite to kako se osećate posle obroka. Da li vam je salata od žitarica prijala ili je prouzrokovala nadimanje? Ili vam možda ne odgovara pirinač od karfiola? Rešenje je da izbacite ovu hrani iz ishrane na dve nedelje i da vidite da li vam se stanje poboljšalo.
2.Započnite svako jutro sa zelenim sokom ili šejkom napravljenim od minimum pet vrsti povrća. Fitonutrijenti i enzimi kojima povrće raspolaže, učiniće to da se osećate bolje samim tim što će omogućiti dobar rad sistema za varenje.
3. Izaberite nešto za ručak, što inače ne jedete, jer konzumiranjem različite hrane, vi povećavate prisustvo i različitih bakterija.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus