Gvožđe je mikroelement, koji je veoma važan za zdravlje, a njegov nedostatak može da prouzrokuje anemiju i njene prateće simptome - ubrzan rad srca, infekcije, razdražljivost, bledu kožu, opadanje kose, hladne šake, opštu slabost i umor. Nedostatak gvožđa je najčešći deficit u ishrani i smatra se da oko 20% žena pate od njega.

Najbolje rešenje je da se svakog dana konzumiraju namirnice i napici bogati gvožđem. I dok je za namirnice koje su bogate gvožđem jasan spisak - riba, meso, jaja, džigerica i druge iznutrice, školjke i morski plodovi, kopriva, spanać, zelene salate, cvekla i šargarepa, za napitke to nije baš tako. Koji su to napitci, koji nam osiguravaju najveće količine gvožđa?

Spanać je odličan izvor gvožđa i zbog toga slobodno možete sebi pripremiti zdrav smuti, koji će obezbediti organizmu neophodni mikroelement. To isto važi i za cveklu, ali je treba pomešati sa voćem. Organizam veoma dobro usvaja gvožđe u kombinaciji sa vitaminom C i zbog toga freševi sa cveklom, pomarandžama, jabukama, limunom ili šargarepom obezbeđuju udarnu dozu korisnih materija.

Sok od šljiva je, takođe, odličan izvor gvožđa, kao i sok od jagoda i ljubenice. To važi i za sok od paradajza, sok od šargarepe i sok od celera. Makar i da vam čudno zvuči, sok od zelene salate će vam obezbediti dovoljne količine gvožđa, a pored toga je koristan i za dobar metabolizam. Sok od nara je pravi balzam za organizam. Prema mišljenjima stručnjaka, svi crveni sokovi su odličan izvor gvožđa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: bonapeti.rs