Češket je vrlo stari recept koji se prenosio sa generacije na generaciju. Deo je hercegovačke tradicije i pravi se uvek za Božić. Možda će vam biti jednostavnije da napravite pečeno pile sa hrskavom koricom. Češket se sprema sa piletinom bez kosti i žitaricom poput ječma ili pšenice. Pročitajte kako se pravi:
Sastojci:
- 300 g ječma
- 500 g piletine
- 50 g putera
Recept za češket:
Ječam kuvajte u ekspres loncu:
Za češket treba prvo da operete ječam u nekoliko voda, a zatim ga stavite u ekspres lonac potpuno potopite u vodi i kuvajte do ključanja.
Pripremite piletinu:
Posolite pileće meso sa kostima, stavite u lonac sa vodom i kuvajte na visokoj temperaturi sat vremena dok kosti ne počnu da se odvajaju od mesa. Nakon što je piletina kuvana, skinite kožicu, odvojite meso od kostiju i usitnite ga prstima da bude poput konca.
Pomešajte meso i ječam:
Iskoristite vodu u kojoj se kuvala piletina i tu ubacite kuvani ječam i isitnjeno meso. Sve kuvajte na umerenoj temperaturi, a zatim nakon 40 minuta sklonite sa ringle, dodajte začine i prelijte istopljenim puterom. Uživajte u češketu!
Saznajte kako se pravi PRAZNIČNI SLANI ROLAT SA PILETINOM
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus