Češket je vrlo stari recept koji se prenosio sa generacije na generaciju. Deo je hercegovačke tradicije i pravi se uvek za Božić. Možda će vam biti jednostavnije da napravite pečeno pile sa hrskavom koricom. Češket se sprema sa piletinom bez kosti i žitaricom poput ječma ili pšenice. Pročitajte kako se pravi:

Sastojci:

  • 300 g ječma
  • 500 g piletine
  • 50 g putera

Recept za češket:

15:33
Korak 1

Ječam kuvajte u ekspres loncu:

Za češket treba prvo da operete ječam u nekoliko voda, a zatim ga stavite u ekspres lonac potpuno potopite u vodi i kuvajte do ključanja.

15:36
Korak 2

Pripremite piletinu:

Posolite pileće meso sa kostima, stavite u lonac sa vodom i kuvajte na visokoj temperaturi sat vremena dok kosti ne počnu da se odvajaju od mesa. Nakon što je piletina kuvana, skinite kožicu, odvojite meso od kostiju i usitnite ga prstima da bude poput konca.

15:37
Korak 3

Pomešajte meso i ječam:

Iskoristite vodu u kojoj se kuvala piletina i tu ubacite kuvani ječam i isitnjeno meso. Sve kuvajte na umerenoj temperaturi, a zatim nakon 40 minuta sklonite sa ringle, dodajte začine i prelijte istopljenim puterom. Uživajte u češketu!

Saznajte kako se pravi PRAZNIČNI SLANI ROLAT SA PILETINOM

StvarUkusa/L.S.