Domaći hleb je bolji od kupovnog, a kada na vruć hleb namažete kajmak nema lepšeg doručka. Miris koji se šiti kućom dok pečete podseća na detinjstvo i vreme provedeno kod bake kada smo jeli sve domaće. Osim što je vazdušast, mekani i ukusan, ovaj hleb se lako pravi i to od jeftinih sastojaka. Mekanim ga čini to što se pre pečenja testo kratko kuva u vodi.
Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 30 ml ulja
- 600-650 g brašna
Priprema:
U vodu dodajte so, šećer, kvasac i ulje. Promešajte, pa sipajte brašno i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da stoji 30-40 minuta. Kratko premesite testo, pa ga podelite na 4 dela i oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite 10 minuta da odmore. Malo spljoštite testo rukama, pa ubacite u ključalu vodu na 30 sekundi, obavezno okrenite par puta. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pospite semenkama. Na par mesta zasecite nožem, pa pecite na 180°C oko 35-40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem