Domaći hleb je bolji od kupovnog, a kada na vruć hleb namažete kajmak nema lepšeg doručka. Miris koji se šiti kućom dok pečete podseća na detinjstvo i vreme provedeno kod bake kada smo jeli sve domaće. Osim što je vazdušast, mekani i ukusan, ovaj hleb se lako pravi i to od jeftinih sastojaka. Mekanim ga čini to što se pre pečenja testo kratko kuva u vodi. 

Sastojci:

  • 400 ml tople vode 
  • 1 kašičica soli 
  • 2 kašičice šećera 
  • 1 kašika suvog kvasca 
  • 30 ml ulja 
  • 600-650 g brašna 

Priprema:

U vodu dodajte so, šećer, kvasac i ulje. Promešajte, pa sipajte brašno i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da stoji 30-40 minuta. Kratko premesite testo, pa ga podelite na 4 dela i oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite 10 minuta da odmore. Malo spljoštite testo rukama, pa ubacite u ključalu vodu na 30 sekundi, obavezno okrenite par puta. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pospite semenkama. Na par mesta zasecite nožem, pa pecite na 180°C oko 35-40 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE