Bez žita, odnosno koljiva, nemoguće je zamisliti slavsku trpezu vekovima unazad. Pored slavskog žita, neizostavni su i vino, sveća i slavski kolač. Svaki od njih nosi posebnu simboliku. Žito je zapravo simbol večnog života i vaskrsenja, a veruje se da prosejana zrna pšenice donose novi život.
Koljivo, odnosno slavsko žito, najbolje je pripremiti prema tradicionalnoj recepturi naših baka. Za taj recept potrebni su vam pšenica belija, šećer, mleveni orasi, vanilin šećer i malo muskatnog oraščića.
Ali, da bi vam slavsko žito ispalo najboljeg ukusa morate znati 3 stvari. Upravo one mogu poboljšati ili pokvariti ukus koljiva.
Kada skuvate pšenicu, pustite da se ohladi i procedite je dok je mlaka. Ali, nikako je nemojte ispirati! Potrebno je da pšenični skrob ostane sa žitom, zato je ispiranje pogrešan korak.
Drugi važan korak jeste da pšenicu blendirate na malo krupnije komade. Potrebno je da povedete računa da pšenica ne bude suviše usitnjena.
Kada u pšenicu dodajete orahe, šećer i muskatni oraščić sastojke pomešajte rukama, baš kao što su i naše bake. Ova tri saveta i te kako su važna ako želite da vaše slavsko žito bude u duhu prošlih vremena i tradicije.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća