Žito mora da se nađe na svakoj slavsoj trpezi ako slavite slavu, naravno pored slavskog kolača, sveće i vina. Svako od ovih obeležja ima posebnu simboliku i tako slavski kolač predstavlja Isusa Hrista, vino njegovu prolivenu krv, žito se pravi u čast svetitelja koji se proslavlja, a sveća je dar koji porodica poklanja Bogu. Ona predstavlja svetlost vere i pali se na dan slave, pre rezanja slavskog kolača.

Mnoge domaćice imaju dilemu koja se tiče pripreme slavskog žita. Postoje nekoliko saveta koji će vam olakšati pripremanje, a ono što je bitno jeste da napravite onoliko žita koliko očekujete gostiju, jer ne valja ga bacati. Takođe, mnogi su u dilemi kada se pravi žito, da li dan raniije, dva dana ranije ili na sam dan slave. Najpraktičnije je da ga pripremite dan ranije, ali možete i na sam dan slave, u zoru. Ako želite da napravite žito koje će svi gosti hvaliti onda koristite pšenicu beliju, kao i orahe

Sastojci:

  • 250 g pšenice belije
  • 200 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo muskatnog oraščića

Recept za tradicionalno slavsko žito:

Pšenicu očistite od kamenčića i kukolja, pa stavite u šerpu i prelijte vodom, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Procedite, a zatim još jednom ponovite isti postupak. Isperite pšenicu u nekoliko voda, pa stavite da se kuva. Kada je pšenica skuvana, pustite je da se malo ohladi, pa je procedite dok je mlaka. To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Toplo žito zatim lepo izblendirajte, ali nemojte skroz da usitnite. Bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito. Zatim u nju dodajte šećer i orahe, vanilin šećer i malo muskatnog oraha. Rukama sjedinite smesu. Ako želite ukrasite ga orasima. 

Pročitajte i ovo: Kako da organizujete krsnu slavu

BONUS VIDEO: 

Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea Instagram/linda__atkinson

Izvor: StvarUkusa