Pre svega, bitno je, u današnje vreme, razdvojiti dve stvari: Slava se slavi u čast sveca, zaštitnika doma, a ne u čast gostiju. 

Rodbina i prijatelji se pozivaju da sa vama odaju počast svecu. Tradicija nalaže da se tog dana ode na liturgiju i po svetu vodu kojom se mesi slaski kolač, a deo obreda je da se kolač lomi na četiri dela u ime zdravlja i vaskrsenja.

Za krsnu slavu poziva se uža rodbina i familija, kao i bliski prijatelji. 

A na trpezi treba da se nađe ono što su domaćini pripremili s ljubavlju i verom, a ne da izazovete pažnju.

Novac nije ključni faktor u pripremi ceremonije, zapravo, treba se držati toga da slava ne pripada samo eliti i bogatima, već vernicima koji poštuju običaje i tradiciju.

Stoga, pripremite onoliko koliko vam budžet omogućava, jer slava se može slaviti i samo u krugu porodice.

Ono što treba da znate jeste da je Krsna Slava glavno obeležje srpskog Pravoslavlja, dok se ostali hrišćani ne mogu pohvaliti ovim običajem.

Pročitajte i Vodič za dekoraciju slavske trpeze

Kod Srba je ranije svaka kuća imala zasebno božanstvno i verovalo se da je to bio predak koji čuva dom i porodicu, a ako su primili hrišćanstvo zadržali su neke od svojih običaja vezanih za mnogobožanstvo.

Sveti Sava se zalagao, videvši da se običaji ne mogu iskoreniti, da crkva zameni "kućne idole" za hrišćanske svetitelje, te da oni postanu zaštitnici. Tako ja nastala Krsna Slava i ona se prenosi s kolena na koleno tl. sa oca na sina.

Domaćin je uvek najstariji ukućanin. Kada dmaćin lomi pogaču, desnom rukom deli je sinu, a sin parče odnosi svojoj kući i tako s epsmatra da je sin primio Slavu od oca.

U nekim delovima Srbije pozivi na Slavu vrše se tako što se žrljenim gostima pošalje hlepčić i time se smatra da im je poziv uručen.

Uoči slave priprema se osvešćena voda sa bosiljkom, sveća, tamjan i kadionica. Za vreme slavlja svi treba da budu svečano odeveni.

Dizanje slave je običaj koji se sporovodi pred svečani ručak, a posle lomljenja kolača. Domaćin ustaje ( otida naziv "dizanje slave") prvi, a za njim i ostali gosti, nazdravlja se sa čašom vina u desnoj ruci.

Domaćini uglavnom ne sede u znak poštovanja prema svecu, ali i da bi gosti bili adekvatno usluženi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/