Sastojci:
Za kore:
- 150 g margarina
- 150 g brašna
- 550 ml mleka
- 7 jaja
- malo soli
Za fil:
- 350 g sira
- 350 g praske šunke
- 250 ml kisele pavlake
- 3 mala kisela krastavca
Za premazivanje:
- 250 g krem sira
- listovi peršuna za dekoraciju, po želji
Recept za slane zalogaje sa šunkom i krem sirom:
Kako biste napravili ovo predjelo, na otopljenom margarinu ispržite brašno. Sipajte mleko pažljivo, uz stalno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Skuvajte krem, malo posolite i ostaviti da se ohladi.
Počnite zatim da dodajete jedno po jedno žumance i na kraju sneg od belanaca. Sve dobro izmešajte i sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 min. Kada ste ispekli koru, ohladite je, pa je isecite na pola, tako da dobijete dve kore.
Kako biste napravili fil izgnječite sir i pomešajte ga sa sitno iseckanom šunkom, krastavcima i kiselom pavlakom. Prvu koru premažite filom, pa preko stavite gornju koru i malo pritisnite.
Premažite umućenim krem sirom i isecite na kockice. Ukrasite po želji. Držite u frižideru do serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i slavske trougliće od spanaća i pršute.
Pročitajte i kako se prave tri vrste kanapea za slave i praznike
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Recept za jednostavne domaće perece
Domaće oblande sa grizom
Pita od pire krompira sa prazilukom, slaninom i sirom
Posne grčke sarmice u vinovom listu
Domaći kolač sa jabukama