Približava se Đurđevdan i ako niste osmislili kako će da izgleda vaša slavska trpeza, mi imamo fantastičan predlog. Napravite fesni predjela koja se pojedu u jednom zalogaju. Podloga je od kuvanog testa, a za dekoraciju možete da izaberete i nešto po vašem ukusu. Lako se spremaju, a definitivno će ulepšati svaku svečanu trpezu. Kombinacije različitih sastojaka čine ova predjela pravim izborom za sve prilike.

  • Sastojci: 
  • Za testo: 
  • 250 ml vode
  • 100 g pravog putera
  • 1/4 kašičice soli
  • 200 g brašna za kolač
  • 5 jaja
  • Za dekoraciju: 
  • krastavac
  • mirođija
  • kozice
  • krem sir 
  • čeri paradajz 
  • bosiljak
  • maskarpone sir 
  • dimljeni losos
  • izletnička kobasica
  • crne masline 
  • zelene masline
  • praška šunka 
  • topljeni sir 
  • peršun 
  • krem sir sa začinskim biljem
  • rendana kora pomorandže 
  • grožđe
  • punjene zelene masline 
  • tvrdi sir  

Priprema:
U šerpu sipajte vodu i posolite, pa dodajte puter. Kuvajte dok se puter ne otopi, pa dodajte prosejano brašno. Kuvajte uz mešanje dok se ne formira testo, pa isključite šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte jaje, jedno po jedno, i mutite. Treba da dobijete glatko testo.Podelite testo na manje loptice i lagano ih spljoštite rukom. Poređajte na pleh obložen pek papirom sa razmakom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. 

Predlozi za dekoraciju:

Na testo stavite krastavac isečen na kolutove (samo jedan kolut), pa prekostavite malo mirođije i kozicu koju ste prethodno skuvali. Probodite čačkalicom.

Na testo stavite malo krem sira, ceo čeri paradajz i list bosiljka, pa probodite čačkalicom. 

Na testo stavite maskarpone sir, preko malo dimljenog lososa, a onda i mirđiju, pa probodite čačkalicom. 

Na testo stavite preklopljenu izletničku kobasicu, a zatim dodajte zelenu maslinu isečnu na kolutove (samo jedan kolut), pa preko celu crnu maslinu i probodite čačkalicom. 

Prašku šunku premažite topljenim sirom (zdenka sir), pa urolajte i onda isecite parčiće. Na testo stavite malo peršuna, pa preko komadiće punjene šunke i probodite čačkalicom. 

Grožđe isecite na pola, pa na testo stavite jednu polovinu. Okrenite tako da ravan deo bude na gore. Preko sipajte krem sir i pospite rendanom pomorandžom. Probodite čačkalicom. 

Testo premažite krem sirom, pa stavite parče tvrdog sira preko. Punjenu maslinu isecite na pola i stavite preko, pa probodite čačkalicom. 

Čeri paradajz isecite na kolutove. Na testo stavite bosiljak, preko parče praške šunke, pa kolut čeri paradajza. Probodite viljuškom.

Izvor: Stvar ukusa