Na slavskoj trpezi posebno mesto uvek zauzimaju sitni kolači koji u sebi nose duh prošlih vremena. Baš takve su i ove posne vanilice sa makom. Jednostavane, mirisne i nežne, sa teksturom koja se topi u ustima.

Kombinacija maka, vanile i blage citrusne note limuna daje im pun, ali nenametljiv ukus. Ove starinske vanilice lako se pripremaju, lepo izgledaju na tanjiru i super su za slavu.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posni sitni kolači

Porcije/Količina: oko 40–50 kolača

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme pečenja/hlađenja: 5 minuta pečenja + 40 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 15 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 250 g posnog margarina
  • 130 g šećera u prahu
  • rendana kora 1 limuna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g mlevenog maka
  • džem
  • prah šećer

Priprema:

1. korak: Priprema osnove za testo

Margarin sobne temperature sjedinite sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i rendanom korom limuna. Dodajte mleveni mak i dobro izmešajte da se dobije ujednačena smesa.

2. korak: Dodavanje brašna i odmaranje

Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i postepeno ih sipajte u smesu, meseći dok se ne dobijete glatko i mekano testo. Testo pokrijte i ostavite da odmori oko 30 minuta.

Bonus savet:

Po želji možete napraviti glazuru od prah šećera i limuna u koju ćete umakati kolače. Mak i limun se savršeno slažu.

3. korak: Oblikovanje

Radnu površinu blago pobrašnjavite, pa testo razvucite na debljinu od oko 1 cm. Modlicom vaditi male krugove i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.

4. korak: Pečenje

Vanilice pecite na 180 stepeni, kratko, oko 5 minuta, vodeći računa da ostanu svetle i mekane. Ostavite ih da se malo prohlade.

5. korak: Spajanje i valjanje

Ohlađene kolačiće spajajte džemom po želji i pospite prah šećerom.

Ukoliko vam treba još ideja za slavsko slatko posluženje, bacite pogled na 3 vrste posnih kolača od jedne smese.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.