Na slavskoj trpezi posebno mesto uvek zauzimaju sitni kolači koji u sebi nose duh prošlih vremena. Baš takve su i ove posne vanilice sa makom. Jednostavane, mirisne i nežne, sa teksturom koja se topi u ustima.
Kombinacija maka, vanile i blage citrusne note limuna daje im pun, ali nenametljiv ukus. Ove starinske vanilice lako se pripremaju, lepo izgledaju na tanjiru i super su za slavu.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: posni sitni kolači
Porcije/Količina: oko 40–50 kolača
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme pečenja/hlađenja: 5 minuta pečenja + 40 minuta
Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 15 minuta
Težina: lako
Sastojci:
- 250 g posnog margarina
- 130 g šećera u prahu
- rendana kora 1 limuna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 300 g glatkog brašna
- 200 g mlevenog maka
- džem
- prah šećer
Priprema:
1. korak: Priprema osnove za testo
Margarin sobne temperature sjedinite sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i rendanom korom limuna. Dodajte mleveni mak i dobro izmešajte da se dobije ujednačena smesa.
2. korak: Dodavanje brašna i odmaranje
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i postepeno ih sipajte u smesu, meseći dok se ne dobijete glatko i mekano testo. Testo pokrijte i ostavite da odmori oko 30 minuta.
3. korak: Oblikovanje
Radnu površinu blago pobrašnjavite, pa testo razvucite na debljinu od oko 1 cm. Modlicom vaditi male krugove i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
4. korak: Pečenje
Vanilice pecite na 180 stepeni, kratko, oko 5 minuta, vodeći računa da ostanu svetle i mekane. Ostavite ih da se malo prohlade.
5. korak: Spajanje i valjanje
Ohlađene kolačiće spajajte džemom po želji i pospite prah šećerom.
Ukoliko vam treba još ideja za slavsko slatko posluženje, bacite pogled na 3 vrste posnih kolača od jedne smese.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.