Šarene posne oblande zauzimaju posebno mesto na trpezi za Svetog Nikolu, jer u sebi nose spoj jednostavnosti i raskošnog ukusa. Njihov izgled odmah privlači pažnju, dok se u svakom zalogaju smenjuju mekani listovi oblande i bogat fil od keksa, oraha i čokolade.
Ovi sitni kolači su pravi izbor za posne slave i praznike, kada se traže recepti koji su istovremeno izdašni, lepi i provereno dobri. Šarene oblande su jedan od onih recepata koji se prenose s kolena na koleno, jer u njima nema greške, već samo ljubav i tradicija.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: posni sitni kolači
Porcije/Količina: oko 60 komada
Vreme pripreme: 30–60 minuta
Vreme kuvanja/hlađenja: oko 5 minuta kuvanja + hlađenje preko noći
Ukupno vreme pripreme: oko 12 sati (sa hlađenjem preko noći)
Težina: lako
Sastojci:
- 1 pakovanje oblandi
- 300 g posnog mlevenog keksa
- 100 g mlevenih oraha
- 250 g margarina
- 250 g šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera ili 1 kašičica arome vanile
- 100 g posne čokolade
- 250 ml vode
Priprema:
1. korak: Kuvanje fila
Na laganoj vatri zagrejte vodu, pa dodajte margarin, šećer u prahu, vanilu, mleveni keks i orahe. Mešajte neprekidno oko pet minuta, dok se svi sastojci ne povežu u glatku i ujednačenu smesu.
2. korak: Deljenje fila
Toplu smesu podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte posnu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi i ne sjedini sa filom.
3. korak: Ređanje
Na prvi list oblande nanesite svetli fil, prekrijte sledećim listom, zatim premažite tamnim filom. Postupak ponovite dok ne dobijete ukupno četiri sloja fila.
4. korak: Pritiskanje oblande
Poslednji list oblande okrenite naopako, blago pritisnite dlanovima, a zatim opteretite težim predmetom kako bi se slojevi lepo spojili.
5. korak: Hlađenje i sečenje
Oblande ostavite da odstoje preko noći na hladnom mestu. Sledećeg dana secite na kocke, štanglice ili rombove.
Ako vam treba još ideja za posne sitne kolače za slavu, pogledajte naš recept za 3 vrste posnih kolača od jedne smese.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.