Solunske štanglice su jedan od onih starih, pomalo zaboravljenih kolača koji u sebi nose posebnu toplinu i mirise zime. Osvežavajuća citrusna nota pomorandže i limuna, spojena sa slatkoćom jabuka i bogatstvom badema, stvara savršeno ujednačen posni kolač koji se tradicionalno priprema za Svetog Nikolu, ali i druge zimske slave.
Kremasta, mirisna smesa utisnuta između dve oblande pretvara se u fine, čvrste štanglice koje se lako seku i još lakše jedu. Ukus je jednostavan, domaći i prepoznatljiv - baš onakav kakav se pamti iz kuhinja naših baka.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: posni sitni kolači
Porcije/Količina: oko 30–40 štanglica
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme kuvanja: 20-25 minuta
Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat + hlađenje preko noći
Težina: lako
Sastojci:
- 500 g kristal šećera
- 4 pomorandže
- sok 1 limuna
- 1 kg kiselih jabuka
- 250 g mlevenih badema
- 2 velike oblande
Priprema:
1. korak: Priprema voća
Iscedite sok iz pomorandži i limuna. Jabuke oljuštite, narendajte i dobro ocedite rukama ili cediljkom kako smesa ne bi bila previše vodenasta.
2. korak: Kuvanjе šećernog sirupa
U šerpu sipajte šećer, dodajte sok od citrusa i kuvajte na srednjoj temperaturi dok smesa ne počne da se zgušnjava i dobija izgled ređeg sirupa.
3. korak: Dodavanje jabuka i badema
U polukuvani sirup dodajte rendane jabuke. Kuvajte dalje dok jabuke ne omekšaju i masa se ne zgusne. Dodajte rendanu koru pomorandže i mlevene bademe, pa kuvajte još nekoliko minuta, dok ne postignete gustinu sirupa koji se lagano povlači po dnu šerpe.
4. korak: Formiranje štanglica
Kada se smesa prohladi, ravnomerno je rasporedite između dve oblande. Pokrijte gornjom oblandom, ušuškajte ivice i opteretite nečim teškim (npr. daskom ili knjigama) da se oblande lepo spoje.
5. korak: Sečenje
Nakon što odstoji preko noći, oblande će se potpuno stegnuti. Isecite ih toplim nožem na duge, tanke štanglice.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.