Mekane, bogate ukusom čokolade i kikirikija, ove posne bajadere sa kikirikijem su toliko lagane da se tope u ustima. Idealne su za slavsku trpezu, naročito za Svetog Nikolu, kada svaka domaćica želi da pripremi nešto posebno, ali jednostavno.
Još ako malo jače ispržite kikiriki, dobija se fantastična aroma koja ove bajadere čini neodoljivim. Za poslasticu koja je napravljena od skromnih sastojaka, ima neverovatno raskošan ukus.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: posna poslastica / bajadere
Količina: 30-ak komada (zavisi od sečenja)
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme hlađenja: 1-2 sata
Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata i 20 minuta
Težina: lako
Sastojci:
Za smesu:
- 200 g šećera
- 150 ml vode
- 125 g posnog margarina
- 100 g posne čokolade
- 100 g mlevenog kikirikija
- 50 g seckanog kikirikija
- 200 g mlevenog posnog keksa
Za glazuru:
- 200 g posne čokolade (može i manje)
- 4 kašike ulja (može i manje)
Priprema:
1. korak: Kuvanje sirupa
Pomešajte vodu i šećer, pa stavite da provri. Kada provri, u sirup dodajte margarin i čokoladu. Mešajte dok se sve potpuno ne otope i pretvore u retku smesu.
2. korak: Spajanje sastojaka
Sklonite sa vatre, pa umešajte kikiriki i keks. Masa treba da bude gusta i ujednačena.
3. korak: Formiranje bajadera
Obložite manji pleh papirom za pečenje. Prebacite smesu u pleh, utisnite je i poravnajte.
4. korak: Glazura
Otopite posnu čokoladu sa uljem, prelijte preko ohlađene smese i zagladite. Po želji je možete posuti mlevenim kikirikijem.
6. korak: Sečenje
Kada se sve dobro stegne, isecite u štanglice ili kocke i poslužite.
Ako vam treba još ideja za sitne kolače za Svetog Nikolu, bacite pogled na solunske štanglice po bakinom receptu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.