Nikoljdan je vreme kada se u mnogim domaćinstvima pripremaju posne poslastice koje mame osmehe i pohvale. Među njima, posne lešnik bajadere zauzimaju posebno mesto.
Hrskavi lešnici, mekana tekstura i nežna nota čokolade čine ih idealnom poslasticom za post, ali i za sve koji vole domaće kolače bez mlečnih proizvoda.
Ove bajadere se prave od nekoliko osnovnih sastojaka koji su svima dostupni, a tajna njihove čarolije krije se u ravnoteži između mlevenih lešnika, keksa i posnog margarina. Kada se dobro sjedine i ohlade, postaju kompaktne, ali i dovoljno nežne da se tope u ustima.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća / posna
Tip jela: posni sitni kolači
Porcije/Količina: oko 25-35 štanglica (zavisno od sečenja)
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja/hlađenja: oko 2-3 sata
Ukupno vreme pripreme: oko 2,5-3,5 sata
Težina: lako
Sastojci:
- 400 g posnog margarina
- 10 kašika vode
- 400 g šećera u prahu
- 300 g mlevenih pečenih lešnika
- 500 g mlevenog posnog keksa
- 200 g posne čokolade
Priprema:
1. korak: Priprema osnovne smese
U šerpi zagrejte vodu, margarin i šećer u prahu. Mešajte dok se sve ne otopi, pa dodajte keks i mlevene lešnike. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku masu.
2. korak: Hlađenje
Smesu podelite na dva jednaka dela i stavite ih u frižider da odstoje najmanje sat vremena.
3. korak: Dodavanje čokolade
Kada su se mase ohlade, istopite 100 g čokolade i umesite je u jedan deo smese.
4. korak: Oblikovanje
U plitak, četvrtast pleh utisnute i ravnomerno rasporedite smesu sa čokoladom, a preko nje rasporedite svetlu smesu bez čokolade.
6. korak: Hlađenje i služenje
Istopite ostalih 100 g čokolade i prelite je preko bajadre, stavite je u frižider da se stegnu minimalno 2 sata, zatim isecite na štanglice i poslužite.
Ako vam treba još ideja za slatko slavsko posluženje, pogledajte naš recept za posni rolat od oraha i keksa.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.