Ukoliko želite da napravite posne sitne kolače koji preukusni, ne koštaju mnogo, a garantovano prvi nestaju sa tacne - posni rum kasato je pravi izbor.

Ovaj desert je idealan za Nikoljdan, jer kombinuje jednostavne sastojke, bogat ukus čokolade i ruma i ima savršeno mekanu teksturu zahvaljujući krompiru koji niko neće ni osetiti.

Pravi se lako, ne peče se, a izgleda kao da ste se baš potrudili. Još važnije - kad ga jednom poslužite, gosti će sigurno tražiti recept, pa je ovo kolač koji s razlogom postaje omiljen na svakoj slavskoj trpezi.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posni sitni kolači

Porcije/Količina: oko 20-30 komada (u zavisnosti od debljine sečenja)

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme kuvanja/hlađenja: 1 sat i 15 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 35 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • smesa:

  • 300 g skuvanog krompira
  • 100 g posnog margarina
  • 100 g posne čokolade
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašika ruma
  • 150 g mlevenog keksa
  • 100 g mlevenih oraha
  • glazura:

  • 200 g posne čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema:

1. korak: Kuvanje i priprema krompira

Oljušten krompir isecite na kocke pa ga kuvajte dok potpuno ne omekša. Ocedite ga i dok je još topao izgnječite u glatku kašu. Ostavite da se prohladi.

2. korak: Formiranje osnove smese

U topli, ali ne vruć izgnječen krompir dodajte omekšali margarin i šećer u prahu. Sve dobro sjedinite mikserom ili gnječilicom dok ne dobijete glatku, ujednačenu smesu.

Verzija pogodnija za decu:

Ako ne želite da koristite alkohol u receptu, rum jednostavno zamenite sa aromom ruma.

 3. korak: Dodavanje čokolade i suvih sastojaka

Čokoladu otopite na pari, pa je sipajte u smesu. Zatim dodajte mlevene orahe, mleveni keks i na kraju rum. Zamesite smesu rukama - treba da bude mekana, ali kompaktna i pogodna za oblikovanje.

4. korak: Oblikovanje

Pripremljenu smesu utisnite u četvrtast kalup u koji ste prethodno stavili pek papir i ostavite u frižider da se stegne na oko pola sata. Nakon što je smesa ohlađena, izvadite je iz kalupa i isecite na štanglice. 

5. korak: Priprema i prelivanje glazurom

Čokoladu i ulje otopite na pari dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Prelijte štanglice pripremljenom glazurom ravnomerno sa svih strana. Vratite u frižider da se čokolada stegne na minimum pola sata.

6. korak: Serviranje

Što je rum kasato rashlađeniji to bolje. Služite ga direkno iz frižidera.

Pogledajte i naš recept za posne lešnik bajadere za Nikoljdan, sitne kolače koji će se prvi razgrabiti na vašoj slavi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.