Raspukanci (raspucanci) su praznični kolačići koji će vas oduševiti ne samo izgledom i ukusom već i teksturom. Njihova prepoznatljiva raspuknuta površina skriva mekan i sočan unutrašnji deo, a hrskava spoljašnjost čini ih neodoljivim.
Idealni su za pripremu unapred - smesu možete napraviti dan ranije, a gotove kolačiće čuvati u limenoj kutiji i pokloniti prijateljima i porodici u prazničnoj ambalaži.
Ove nedelje predstavljamo tri vrste raspukanaca: klasični čokoladni, sa limunom i sa orasima, kako biste mogli da uživate u različitim ukusima i bojama ovih preukusnih kolačića.
Osnovne informacije
Kuhinja: internacionalna
Tip jela: božićni kolači
Porcije/Količina: 20-ak komada od svake vrsta (zavisi od veličine)
Vreme pripreme: Prosečno 4 sata 15 minuta (uključujući hlađenje smese)
Vreme pečenja: Prosečno 10 minuta po plehu
Ukupno vreme pripreme: Oko 4 h 25 min
Težina: Srednje zahtevno
1. Raspukanci sa čokoladom
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 kašičica arome vanile
- 200 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- pola kašičice praška za pecivo
- Šećer u prahu za valjanje
Priprema:
1. korak: Mućenje
Penasto umutite jaja i šećer.
2. korak: Otapanje čokolade
Otopite čokoladu i maslac na pari i dodajte u smesu od jaja i šećera, umešajte vanilu.
3. korak: Priprema smese i hlađenje
Prosejte rašno, prašak za pecivo i so i dodajte u smesu. Sjedinite i stavite u frižider da se hladi oko 3 sata.
4. korak: Oblikovanje i valjanje u šećer
Kada je smesa ohlađena, oblikujte kuglica, obilno uvaljajte u šećer u prahu i rasporedite na pleh sa papirom za pečenje. Napravite minimalno 5 cm razmaka između svake loptice.
5. korak: Pečenje
Pecite na 175 oko 10 minuta. Ostavite da se ohlade kako bi očvrsnuli.
2. Raspukanci sa limunom
Sastojci:
- 270 g brašna
- pola kašičice sode bikarbone
- prstohvat
- 200 g šećera
- 110 g otopljenog maslaca
- 1 jaje + 1 žumance
- 2 kašike soka od limuna
- narendana kora 1 limuna
- 1 kašičica arome vanile
- 1 kašičica arome limuna
- Šećer u prahu za valjanje
Priprema:
1. korak: Mućenje
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte maslac, arome, limunov sok i koricu.
2. korak: Priprema smese i hlađenje
Prosejte brašno sa sodom bikarbonom i solju, dodajte u smesu i sjedinite. Stavite u frižider da se hladi oko 3 sata.
3. korak: Oblikovanje i valjanje u šećer
Oblikujte kuglice, uvaljajte u šećer u prahu i rasporedite na pleh sa papirom za pečenje.
4. korak: Pečenje
Pecite na 175 stepeni oko 8-10 minuta. Posle pečenja ostavite ih da se ohlade i stegnu.
3. Raspukanci sa orasima
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 100 g mlevenih oraha
- pola praška za pecivo
- 80 g maslaca
- 80 g šećera
- 2 jaja
- 60 ml mleka
- 1 kašičica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu za valjanje
Priprema:
1. korak: Mućenje
Umutite maslac sa šećerom, vanilom, jajima, mlekom i solju.
2. korak: Priprema smese
Brašno pomešajte sa mlevenim tostiranim orasima i praškom za pecivo, dodajte u pripremljenu smesu sa maslacem.
3. korak: Hlađenje
Ostavite smesu u frižideru oko 3 sata.
4. korak: Oblikovanje i valjanje u šećer
Od ohlađene smese formirajte kuglice veličine manjeg oraha i uvaljajte ih u prah šećer.
5. Pečenje
Pecite na 170 stepeni 7-8 minuta. Posle pečenja ostavite ih da se ohlade i stegnu.
Isprobajte i kolačić prošle nedelje, tri vrste božićnih medenjaka od jedne smese, po receptu koji svi vole.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.