Raspukanci (raspucanci) su praznični kolačići koji će vas oduševiti ne samo izgledom i ukusom već i teksturom. Njihova prepoznatljiva raspuknuta površina skriva mekan i sočan unutrašnji deo, a hrskava spoljašnjost čini ih neodoljivim.

Idealni su za pripremu unapred - smesu možete napraviti dan ranije, a gotove kolačiće čuvati u limenoj kutiji i pokloniti prijateljima i porodici u prazničnoj ambalaži.

Ove nedelje predstavljamo tri vrste raspukanaca: klasični čokoladni, sa limunom i sa orasima, kako biste mogli da uživate u različitim ukusima i bojama ovih preukusnih kolačića.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: božićni kolači

Porcije/Količina: 20-ak komada od svake vrsta (zavisi od veličine)

Vreme pripreme: Prosečno 4 sata 15 minuta (uključujući hlađenje smese)

Vreme pečenja: Prosečno 10 minuta po plehu

Ukupno vreme pripreme: Oko 4 h 25 min

Težina: Srednje zahtevno

1. Raspukanci sa čokoladom

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade
  • 50 g maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1 kašičica arome vanile
  • 200 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • pola kašičice praška za pecivo
  • Šećer u prahu za valjanje

Priprema:

1. korak: Mućenje

Penasto umutite jaja i šećer.

2. korak: Otapanje čokolade

Otopite čokoladu i maslac na pari i dodajte u smesu od jaja i šećera, umešajte vanilu.

3. korak: Priprema smese i hlađenje

Prosejte rašno, prašak za pecivo i so i dodajte u smesu. Sjedinite i stavite u frižider da se hladi oko 3 sata.

4. korak: Oblikovanje i valjanje u šećer

Kada je smesa ohlađena, oblikujte kuglica, obilno uvaljajte u šećer u prahu i rasporedite na pleh sa papirom za pečenje. Napravite minimalno 5 cm razmaka između svake loptice.

5. korak: Pečenje

Pecite na 175 oko 10 minuta. Ostavite da se ohlade kako bi očvrsnuli.

Raspukanci sa čokoladom na tanjiru
Raspukanci sa čokoladom Foto: Shutterstock

2. Raspukanci sa limunom

Sastojci:

  • 270 g brašna
  • pola kašičice sode bikarbone
  • prstohvat
  • 200 g šećera
  • 110 g otopljenog maslaca
  • 1 jaje + 1 žumance
  • 2 kašike soka od limuna
  • narendana kora 1 limuna
  • 1 kašičica arome vanile
  • 1 kašičica arome limuna
  • Šećer u prahu za valjanje

Priprema:

1. korak: Mućenje

Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte maslac, arome, limunov sok i koricu.

2. korak: Priprema smese i hlađenje

Prosejte brašno sa sodom bikarbonom i solju, dodajte u smesu i sjedinite. Stavite u frižider da se hladi oko 3 sata.

3. korak: Oblikovanje i valjanje u šećer

Oblikujte kuglice, uvaljajte u šećer u prahu i rasporedite na pleh sa papirom za pečenje.

4. korak: Pečenje

Pecite na 175 stepeni oko 8-10 minuta. Posle pečenja ostavite ih da se ohlade i stegnu.

Raspukanci sa limunom na tanjiru na stolu
Raspukanci sa limunom Foto: Shutterstock

3. Raspukanci sa orasima

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • pola praška za pecivo
  • 80 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 2 jaja
  • 60 ml mleka
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu za valjanje

Priprema:

1. korak: Mućenje

Umutite maslac sa šećerom, vanilom, jajima, mlekom i solju.

2. korak: Priprema smese

Brašno pomešajte sa mlevenim tostiranim orasima i praškom za pecivo, dodajte u pripremljenu smesu sa maslacem.

3. korak: Hlađenje

Ostavite smesu u frižideru oko 3 sata.

4. korak: Oblikovanje i valjanje u šećer

Od ohlađene smese formirajte kuglice veličine manjeg oraha i uvaljajte ih u prah šećer.

5. Pečenje

Pecite na 170 stepeni 7-8 minuta. Posle pečenja ostavite ih da se ohlade i stegnu.

Raspukanci sa orasima na tanjiru na stolu
Raspukanci sa orasima Foto: Shutterstock

 Isprobajte i kolačić prošle nedelje, tri vrste božićnih medenjaka od jedne smese, po receptu koji svi vole.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.