Božićni kolačići sa čokoladnim kremom su sitni praznični zalogaji koji očaravaju svakoga ko ih proba - mekani su, prhki, bogati kakaom i ispunjeni savršeno kremastim čokoladnim punjenjem.
Posebna draž ovog recepta je jednostavna priprema: deca mogu bez problema da pomognu u valjanju kuglica i dodavanju šarenih mrvica. To ih čini savršenim izborom za porodično pečenje kolača tokom praznika. A zbog obilja čokolade - i u testu i u punjenju - podjednako ih vole i mali i veliki.
Osnovne informacije
Kuhinja: internacionalna
Tip jela: slatki kolačići / praznični desert
Porcije/Količina: 20 kolačića
Vreme pripreme: 1 sat i 25 minuta (uključujući hlađenje 1 sat)
Vreme pečenja: 15 minuta
Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 40 minuta
Težina: lako
Sastojci:
- 200 g brašna
- 50 g kakao praha
- pola kašičice soli
- pola kašičice praška za pecivo
- 170 g putera, sobne temperature
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g belog šećera
- 1 veliko jaje, sobne temperature
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- šarene mrvice za dekoraciju (po želji)
- 120 g čokoladnog krema
Priprema:
1. korak: Mešanje suvih sastojaka
Obložite dva pleha papirom za pečenje. U velikoj posudi pomešajte brašno, kakao, so i prašak za pecivo.
2. korak: Mućenje putera sa šećerom i jajetom
U drugoj posudi mikserom umutite puter sa smeđim i belim šećerom dok ne postanu svetli i penasti, oko 2-3 minuta. Dodajte jaje i vanilu, dobro sjedinite, potom na niskoj brzini postepeno umešajte suve sastojke.
3. korak: Oblikovanje kolačića
Ako koristite šarene mrvice, sipajte ih na veliki tanjir. Testo podelite na 20 delova, formirajte kuglice, polovinu uvaljajte u mrvice i rasporedite na pleh sa razmakom od oko 5 cm. Palcem ili okruglim vrhom varjače napravite malo udubljenje u sredini svake kuglice (do tri četvrtine dubine). Ostavite u frižideru da se stegnu oko 1 sat.
4. korak: Pečenje
Zagrejte rernu na 175 stepeni i pecite kolačiće 12-15 minuta, okrećući pleh na polovini. Nakon pečenja, lagano pritisnite udubljenja nazad da se formiraju centra. Ostavite da se prohlade 5 minuta, pa prenesite na rešetku da se potpuno ohlade.
5. korak: Punjenje kolačića
Kašikom ili uz pomoć poslastičarske kesice napunite svako udubljenje sa po kašičicom krema.
Bacite pogled i na naš kolačić nedelje, tri vrste božićnih medenjaka od jedne smese, po receptu koji svi vole.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.