Postoji nekoliko posnih kolača koji su postali obavezni na slavskim i prazničnim trpezama, a među njima figaro - ili grilijaš oblande - zauzimaju posebno mesto.
Hrskavi listovi oblande, punjeni bogatim, slasnim filom od susama, oraha i mlevenog keksa, čine desert koji se sprema brzo, lako i bez pečenja, a ukusi su toliko skladni da ih vole i oni koji inače ne posežu za posnim kolačima.
Ove oblande su savršen spoj jednostavnosti i raskošnog ukusa. Sjajne su kada želite nešto sigurno, provereno i efektnо za Nikoljdan, praznike ili bilo koju svečanu priliku tokom posta.
Osnovne informacije
Kuhinja: tradicionalna, domaća
Tip jela: posni kolač bez pečenja
Količina/porcije: 1 velika pleh-oblanda (oko 25–30 štanglica)
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme hlađenja: 2–3 sata
Ukupno vreme pripreme: oko 3 sata i 20 minuta
Težina: lako
Sastojci:
- 2 lista oblandi
- 500 g šećera kristal
- 200 ml vode
- 250 g posnog margarina
- 100 g pečenog susama
- 100 g seckanih oraha
- 400 g mlevenog posnog keksa
Priprema:
1. korak: Kuvanje sirupa
U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi i smesa ne počne da se zgušnjava.
2. korak: Dodavanje margarina
Kada sirup počne blago da se karamelizuje, ubacite margarin i mešajte dok se potpuno ne sjedini sa smesom.
3. korak: Dodavanje suvih sastojaka
U topli fil dodajte pečen susam, seckane orahe i mleveni posni keks. Mešajte brzo, dok ne dobijete gust, ujednačen fil.
4. korak: Filovanje oblandi
Prvi list oblande okrenite rebrastom stranom nadole, pa rasporedite vruć fil ravnomerno po celoj površini. Poklopite drugim listom oblande i blago pritisnite dlanovima.
5. korak: Hlađenje
Pritisnite oblande knjigom i ostavite da se potpuno ohlade i stegnu - najbolje 2–3 sata, a još bolje preko noći.
6. korak: Sečenje
Oštrim nožem secite na štangle ili kocke željene veličine.
Ukoliko vam treba još ideja za sitne posne kolače, pogledajte naš recept za najlepše posne orasnice.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.